spekulera i nedgång på börsen

Spekulera i nedgång på börsen | Läs om hur du kan dra nytta av nedgång

Historien påvisar att aktiemarknader och ekonomier runt om i världen går i cykler. Oftast kulminerar relativt långa perioder av tillväxt och uppgång med kraftiga nedgångar av varierande längd.

Det är därmed befogat att fråga sig hur man som investerare ska positionera sig och spekulera i nedgång på börsen eller vid en nedgång i andra tillgångar som tex. obligationer, råvaror, valuta/forex och kryptovalutor.

Vi börjar först med en snabb genomgång av de mest välkända investeringsstrategierna för att spekulera i nedgång på börsen.

Vi går sedan vidare och fokusera på fördelarna med CFD handel vid nedgång på börsen och/eller nedgång av andra tillgångar som tex. index, aktier, kryptovalutor såsom bitcoin, olja och guld.

Vanligt förekommande investeringsstrategier

Bland de traditionella strategierna för investering och spekulation vid negång på börsen finner man bland annat blankning, ett slags lån av aktier, ompositionering av investeringar till sparkonton eller räntefonder.

Ett annat traditionellt alternativ är för investerare att omplacera delar av sitt innehav till företag som är aktiva inom branscher som anses robusta vid konjunkturnedgång. Att investera i bear ETF:er som drivs med målsättning att uppnå avkastning vid nedgång är ytterligare ett alternativ  och liksaså är investeringar i hedgefonder.

Handla med derivatinstrument som säljoptioner eller terminer är också ett vanligt förekommande för att försäkra en investeringsportfölj mot kursnedgångar.

Spekulera i en negativ prisutveckling på börsen med CFD:er

CFD:er är kontrakt som låter investeraren spekulera i prisförändringar i underliggande tillgångar som tex. aktier och index. Då prisförändringar kan ske både upp-eller ner är det möjligt att positionera sig i CFD:er i tron om att börsen kommer att falla.

Investera i sell/sälj eller kort/short CFD:er om du tror på en börsnedgång

En investering i CFD:er i tron om att den underliggande aktien eller indexfonden ska falla I värde görs genom att gå in “short” eller sell. Detta innebär att investeraren spekulerar i en nedgång av den underliggande tillgången och kommer att gå med vinst om tillgången faller i värde sedan short/sell transaktionen genomförts.

Spekulera i nedgång på börsen med hävstång

CFD-mäklare erbjuder investerare att spekulera i CFD:er med hävstång. Detta innebär att du som investerare kan exponera dig mot en aktie med lite kapital tack vare den erbjudna hävstången. Hävstång angivs som ett ratio, tex. 1:10. Det är viktigt att understryka att hävstång är ett alternativ för investeraren och ej ett måste.

Inte bara börsen- spekulera i nedgång i en rad underliggande tillgångar globalt med CFD:er

Handel med CFD:er öppnar upp globala marknader och en rad olika underliggande tillgångar för investeringar. Våra rekommenderade CFD-mäklare erbjuder CFD:er kopplade till en rad olika valutor, råvaror, kryptovalutor och obligationer, med konkurrenskraftiga hävstångar.

För den som tror på en nedgång i en specifik tillgång eller en marknad behöver alltså inte begränsa sig till de vanligt förekommande investeringsstrategierna vid nedgång som beskrivits tidigare.

Inte heller behöver investerare som eftersöker exponering mot globala marknader och tillgångar utöver svenska aktier och index begränsa sig själva till den svenska börsen.

CFD handel öppnar alltså upp möjligheter för investerare, stora som små, att positionera sig globalt, även under oroliga tider.

Vi hoppas att vår artikel om spekulation i nedgång på börsen har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share