Handla med Guld under 2024 – spekulera i guld med hävstång

Ofta pratas det om att handla med guld eller investera i guld. Det ter sig naturligt då guld historiskt sett varit en bra tillgång att lägga pengar på.

Det här stämmer – framförallt under turbulenta tider. Guld är en råvara som behåller sitt värde på lång sikt. Därmed kan det vara klokt att investera i guldmynt eller tackor. Men det går förstås att investera och spekulera i guld på flera sätt.

Men hur fungerar det i praktiken och är det möjligt att investera eller spekulera i guld på kort sikt utan att behöva satsa större kapital?

I denna artikel går vi igenom hur man kan positionera sig i guld utan att fysiskt äga tillgången och ger ett exempel på en jämförelse mellan CFD handel med guld och en traditionell investering i guld.

Vi går också igenom hur man med hjälp av hävstång kan handla med guld genom att kortsiktigt öppna positioner som är 20 eller 100 gånger större än investerat kapital.

Varför handla med guld? En populär tillgång att investera och spekulera i

Guldet har en värdebevarande förmåga och tillgången av det fysiska guldet har en tendens att förbli stabilt. Det finns många faktorer som har en positiv effekt på guldets värde. Geopolitiska oroligheter såväl som illa planerad penningpolitik kan få värdet att skjuta i höjden. Då är det inte dumt att vara ägare av guld!

På grund av guldets förmåga att behålla sitt värde och tendensen till ett ökat guldpris vid oroligheter i världen har många investerare genom tiden sökt sig till guld. Man har helt enkelt sett det som säkert att investera och spekulera i guld. Både på kort sikt och på lång sikt när börsmarknaderna är oroliga.

Som en kortsiktig placering har guldet blivit ett allt vanligare val för de som söker en stabil tillgång för att säkra upp sitt kapital. Det här har lett till många fina möjligheter för dig som är intresserad av att handla med guld utan att för den sakens skull ha en budget som räcker för att köpa tackor.

Har du en tydlig uppfattning om faktorer som kan påverka guldpriset? Är du intresserad av att investera i guld på kort sikt och aktivt? Om svaret på dessa frågor är ja kan handel med CFD-kontrakt kopplade till guld, eller Guld CFD som de också kallas för, vara något för dig!

CFD-kontrakt är enkla att handla med. Med den inbyggda hävstången i CFD-kontraktet blir den högst lämplig för kortsiktiga placeringar.

Hur handlar man med guld?

Idag finns det flera vägar till guldhandel. Rent praktiskt kan du givetvis köpa guld och förvara det hemma. Om du har smycken av guld kan du sälja dem till en guldhandlare. Det här är en mycket enkel form av handel med guld.

Om du ska köpa större volymer av ädelmetallen är det inte säkert att du vill förvara den hemma. Då blir det antagligen fråga om förvaring i ett bankfack eller att du betalar för förvaringen hos den tjänst som säljer guldet.

Mindre guldmynt är dock vanliga att beställa hem. De är också stöldbegärliga men lite enklare att gömma och låsa in än större guldtackor värda en förmögenhet. Du kan handla med guld online och beställa direkt från nätmäklare som är specialiserade på guldhandel.

Handla med guldaktier

Du kan också investera i företag som har med guldhandeln att göra. Det betyder att du köper aktier i företag som på något sätt är involverade i guldindustrin. Det här kräver precis som själva råvaran en budget som räcker.

Du kan också välja att köpa ETFer med guldaktier. Några exempel på dessa är:

 • NUGT – Direxion Daily Gold Miners Bull 3x Shares
 • HGU – Horzn BP Global Gold Bull
 • GDX – VanEck Vectors Gold Miners ETF
 • ZJG – BMO Junior Gold Index ETF

Det finns fler. Aktierna i dessa ETFer tillhör bolag som på ett eller annat vis är aktiva inom guldindustrin. Normalt sett handlar det om bolag som jobbar med gruvverksamhet och utvinning av ädelmetaller.

Om du inte har ett kapital som räcker för att köpa guldaktier eller guldtackor finns alternativet CFD. Contract for Difference är avtalen som gör det möjligt att investera och spekulera i guld utan att köpa metallen eller aktier i guldföretag.

Handla med guld på nätet med en mindre budget

I likhet med andra finansiella tillgångar så är det möjligt att handla med guld hos en nätmäklare. Det är dock bara ett fåtal nätmäklare på den svenska marknaden erbjuder handel med CFD-kontrakt.

När det gäller just Guld CFD så handlas dessa via CFD mäklare som specialiserar sig på att erbjuda handel med CFDer kopplade till stor mängd tillgångar utan att man fysiskt behöver äga tillgångarna i fråga.

I likhet med handel i aktier eller andra finansiella instrument hos nätmäklare eller banker, så kan man enkelt köpa och sälja sina positioner i guld hos CFD mäklare. Detta gör du direkt i din webbläsare eller med en mobil app för CFD-handel.

Istället för att äga guldet som tillgång så positionera du dig istället i CFD-kontrakt som följer guldpriset. Du håller ett öga på guldindex och följer också med i indikationer för vad som kommer att hända med priset. Därefter kan du ta din position och förhoppningsvis göra en vinst på ett korrekt antagande om hur priset kommer att röra sig.

Om du förväntar dig att priset på guld kommer att stiga köper du CFD-kontrakt kopplade till guld. Om du anser att priset kommer att falla, då tar du en sälj-position. Återigen, det är inte så att du köper faktiskt guld. Du handlar bara med prisrörelsen.

Det är det här som gör det möjligt att börja investera och spekulera i guld med en mindre budget. Med hävstång kan en mindre insats bli till en större vinst. Läs mer om detta längre ner på denna sida.

Handeln med Guld CFD sker i realtid och priset på en CFD speglar priset på guldet och följer hela tiden nuvarande guldindex.

Skilling är ett bra exempel på en bra CFD mäklare som erbjuder handel med guld med hävstång och. gratis demokonto för alla besökare. Klicka här för att besöka Skilling

Fakta: CFD handel med guld

 • Handlas med hävstång 20 gånger kursförändringen i guld. Erfarna traders erbjuds en hävstång på 100 gånger.
 • Handlas snabbt och enkelt med direkta avslut. Din order skickas automatiskt så att din position alltid matchas och utförs snabbt och effektivt.
 • Möjlighet att både ta korta och långa positioner beroende på din marknads-tro.
 • Innebär en högre risk jämfört med en direktinvestering i guld.
 • Lämpar sig främst för dig som är intresserad av kortsiktiga placeringar.
 • Inte lämplig för passiva/oerfarna investerare eller som långsiktig placering.
 • Ingen urgröpningseffekten – CFD-kontrakt har ingen löptid och minskar därför inte i värde. Det finns dock kostnader. Dessa är spreads, och beroende på mäklare, eventuellt courtage och ränteavgifter för positoner som hålls över natten.

Handla guld med hävstång

Det finns många viktiga fördelar med att handla guld med CFDer. En av de viktigaste är möjligheten att snabbt få betydligt högre avkastning än om du skulle handla direkt med den underliggande tillgången.

När det gäller ädelmetaller som guld så krävs det mycket kapital. Detta gäller ju även då du vill köpa aktier i guldföretag.

Hävstången som är inbyggd i CFD-kontrakt ger placerare möjligheten gå in med betydligt mindre kapital och känd risk.

Den inbyggda hävstången i CFD-kontrakt handlas guld med en hävstång på 20 gånger kursförändringen. Erfarna traders kan ansöka och dra fördel av en hävstång på hela 100 gånger. Det här är en form av lån men det är mycket enklare och smidigare än det som normalt sett erbjuds för handel med råvaror och aktier.

Högre risk och avkastning att handla guld med CFD

När du handlar guld med CFD och hävstång är det förstås så att riskerna är betydligt större om guldpriset skulle utvecklas i motsatt riktning än din position. Då kan du förlora en hel del pengar för du blir ju ansvarig för hävstången som i grund och botten är ett lån som du måste betala tillbaka.

Om det dessutom tillkommer ränta på detta om du håller dina positioner öppna över natten – så kan det bli ännu dyrare. Det här är sådant som du måste vara medveten om innan du börjar handla med guld med CFD. Om du kan använda dig av verktyg som Stop Loss med vilka du begränsar den förlust du kan göra kan det vara en hjälp.

Framförallt är det viktigt att du gör en rimlig budget och att du planerar på rätt sätt. Kunskap är A och O men även förståelse för hur du fattar korrekt beslut på kort tid.

God flexibilitet för snabba beslut

Handel med CFD placerare och investerare ger dig en möjlighet att öppna positioner på fallande priser såväl som på stigande. Det går alltså att positionera sig för en nedgång i guldpriset om man har en uppfattning om att så kommer att ske.

Det här ger dig en mycket fin flexibilitet. Då du följer med i guldindex och inser att det är något på gång kan du agera snabbt. Har du rätt kan du på några timmars tid ha tjänat pengar på en korrekt uppfattning.

Det här är inte som med aktier eller råvara där en nedgång betyder att de aktier eller det guld du äger är värt mindre. Visst kan du gå in och välja blankning av aktier för att tjäna på en nedgång av deras värde. Men det blir inte lika snabbt och effektivt som att ta en position med CFD och genast tjäna på att ha förstått prisrörelsen på rätt sätt.

Exempel

Du har $100 och du förväntar dig att priset på guld kommer att stiga. Du kan antingen köpa CFD eller investera i guld på det traditionella sättet.

Nedan finner du en jämförelse av båda exemplen. I detta exempel kostar 1 uns guld $2000.

Om du väljer att investera på det traditionella sättet, skulle du behöva hela $2000 (ingen hävstång) för att köpa och äga guld och på detta sätt bara tjäna pengar om guldet skulle öka i värde.

Guld CFD position
(med 1:20 hävstång)

Traditionell investering
(ingen hävstång)

Belopp som behövs

$100

$2000

Köp 1 uns guld för $2000; stänger på $2050 (du gjorde en vinst)

Du tjänar $50, eller 50% av investerat belopp

Du tjänar $50, eller 2,5% av investerat belopp

Köp 1 uns guld för $2000; stänger på $1975 (du gjorde en förlust)

Du förlorar $25, eller 25% av investerat belopp

Du förlorar $25, eller 1,25% av investerat belopp

Samma logik gäller om du skulle positionera dig för en nedgång. Då positionerar du dig i ett sälj-kontrakt. Faller värdet på guldet, då ökar värdet på CFD-innehavet.

Spekulera i guld - Skilling

Var kan man investera i guld och spekulera med CFD-kontrakt?

Har du en tydlig uppfattning om händelser som kan påverka priset på guld på kort sikt? Har du erfarenhet av daytrading eller placeringar på kort sikt?

Då kan CFD-kontrakt med guld som underliggande tillgång vara något för dig!

Det finns en rad olika CFD-mäklare som erbjuder handel med guld. Det är bra för det ger dig god variation och möjligheten att välja en nätmäklare som verkligen passar dig.

Vi har testat och jämfört de bästa CFD mäklarna på den svenska marknaden och kommit fram till att Skilling är det bästa alternativet. Varför just Skilling är den bästa mäklaren förklarar vi i vårt stora mäklartest som kan nås genom att klicka här.

Om du är intresserad av att prova på CFD handel med guld och andra råvaror så kan du besöka Skillings hemsida direkt för att skapa ett gratis demo-konto. Klicka här för att besöka Skillings hemsida.

Ta möjligheten att testa handel med guld CFD med demokonto

Om du är nybörjare på att handla med guld med CFDer är det verkligen inte dumt att ta möjligheten att testa detta gratis med demokonto. Demokonton gör det möjligt att tabba sig utan att betala dyrt för detta.

Demokonton visa dig också hur själva plattformen fungerar. Så även om du har viss erfarenhet av att handla med CFDer kan det vara klokt att utforska möjligheterna på detta vis. När du ska handla snabbt är det inte dumt att du känner igen dig och vet precis hur du tar dina positioner.

Vi hoppas att denna artikel gett dig mer kunskap om möjligheterna att investera i guld.

Är du intresserad av att läsa om handel med andra ädelmetaller och andra råvaror med CFD-kontrakt?

Klicka då här för att gå vidare till vår artikel om råvaruhandel.

2024s 3 bästa CFD mäklare på den svenska marknaden är:

Skilling - Bästa Mäklaren 2024 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

Share