Lektion 3 – Att förstå CFD-finansiering

När det gäller att handla ett finansiellt instrument som CFD kanske du undrar: “Hur mycket betalar jag för att hålla CFD:er över natten?” eller vad som kallas för  finansiell ränteberäkning för CFD. Medan majoriteten av denna webbplats är dedikerad till att visa de positiva aspekterna av CFD-handel är det viktigt att komma ihåg de CFD-riskerna som ligger och lurar runt hörnet när man handlar denna spännande produkt.

 

Vad är skillnaden i finansräntor mellan handelsaktier och handel med CFD?

Den grundläggande skillnaden mellan handelsaktier och CFD-handel är CFD-finansiering. När det gäller handelsaktier finns det ingen finansieringskomponent. Du betalar bara finansiering på aktier om du tar ut ett marginallån. Men när det gäller CDF lägger du bara en liten marginal för att styra hela positionen eller med andra ord med CFD tar du effektivt ut ett lån varje gång du öppnar en handel och håller den över natten.

 

CFD-finansiering, marginal och hävstångstal

Låt oss säga att du har en position på 100 000 kronor på S&P500-indexet. Din CFD-mäklare behöver bara ha en halv procent i marginal för att hålla den positionen. Så du måste lägga ut 500 kronor för att kontrollera en position på 100 000 kr på S & P500-indexet. Med CFD lånar du i själva verket 99 500 kronor och din CFD-mäklare debiterar dig ränta för att “låna ut” pengarna.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

 

Intradagpositioner till skillnad från innehav i flera dagar

Finansieringsavgifterna beräknas när du håller en position förbi börsstängningen på den marknad du handlar (åtminstone för de flesta mäklare). Om du stänger din position innan börsen stänger betalar du ingen CFD-finansiering men om du håller positionen i tre veckor betalar du ränta varje dag du håller handeln öppen.

Den goda nyheten är att CFD-mäklare betalar dig en pro rata. Till skillnad från ett marginallån behöver du aldrig ansöka om kreditbetyg eller kreditkontroll för att bli godkänd för handel med CFD. 

 

Tänk på CFD-finansiering som kostnaden för att få tillgång till fler möjligheter

Du ser om du hade 100 000 kr i ditt aktiehandelskonto, då är 100 000 kr allt du kan handla för. Därför begränsar du din möjlighet på marknaden och du kan bara handla två positioner om 50 000 dollar kronor. När du handlar CFD kan dina 100 000 kronor kontant komma längre.

 

CFD-finansiering för en kort försäljning av en  CFD-position

= (Total CFD-positionsstorlek * (RBA-hastighet – 2%)) / 365

= (100 000 kr * (7,25% – 2%)) / 365

= (100 000 kronor * 5,25%) / 365

= $ 5250 kronor/365 kronor

= $ 14,4k kronor per dag i kostnad

 

CFD-finansiering ändras dagligen baserat på marknadsåtgärder

Finansieringsavgifter för CFD skiljer sig åt varje dag när din position stiger och faller med marknaden. Låt oss gå igenom ett exempel på att hålla en position i flera dagar för att se hur det spelar ut.

  • 1: a dag: Öppna CFD-handel på 100 000 kronor och positionen är stadig
  • 2: a dag: Positionen flyttas till vinst och är nu värd 102,300 (CFD-finansiering kommer nu att beräknas på 102 300 kr)
  • 3: e dagen: Marknaden sjunker och din CFD-position är nu värd 97 500 (CFD-finansiering kommer nu att beräknas på 97 500 kronor)
  • 4: e dagen: Positionen uppfyller dina utgångskriterier och du stänger handeln.

Som du kan se kommer varje dag inverka på hur mycket CFD-finansiering du betalar beroende på dina öppna positioner.

 

Undvik finansieringsavgifter för CFD över natten

Om du öppnar och stänger en CFD-position på samma dag kommer det inte att finnas några CFD-finansieringskostnader. Eftersom du aldrig höll positionen över natten, behövde du aldrig betala finansieringen.

Betyder det att Trading CFDs passar bäst för kort sikt Intraday trading?

Inte alls. Kom ihåg att ditt mål är att:

  • Bygga ett handelssystem eller flera som passar din handelsram
  • Utveckla ett handelssystem eller flera som passar din riskprofil
  • Skapa ett handelssystem eller flera som passar din psykologiska profil

Om det betyder att du handlar intradag och undviker över natten intresse så fantastiskt. Om du hittar din genomsnittliga hålltid för en handel är 35 dagar och ditt system är lönsamt då är detta också OK. Om betalning av CFD-finansieringen är ett problem kan du alltid handla terminsavtal som har eliminerat finansieringskomponenten. I själva verket är finansräntorna små med tanke på den låga räntesituation vi är i 2017.

Ditt mål bör alltid att vara att handla med ditt mest lönsamma handelssystem över din idealiska tidsram. Försök inte bli en day trader bara för att undvika finansieringskostnaderna som du får om du låter dina positioner stanna över natten.

Vi hoppas att vår artikel om CFD-finansiering har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share