daytrading

Daytrading med CFD 2023 – Utnyttja hävstångens kraft

CFD daytrading är snabb och effektiv trading

Namnet avslöjar vad det handlar om. När du kan klara av din trading av aktier och andra underliggande tillgångar på en dag är det fråga om så kallad daytrading. Målet är inte att hålla positioner under en längre period. Istället blir det så att en daytrader köper och säljer sina positioner under samma handelsdag.

Tempot är högt och mycket kan hända. Fokusen ligger på tillgångar som fluktuerar kraftigt och en hel del av handeln går att automatisera. Det gäller förstås att du vet vad du gör och varför du köper och säljer. Med CFD daytrading öppnas många möjligheter.

Här ska vi se lite närmre på hur du kan komma igång med daytrading med CFD och vilka fördelar som finns med detta. Fast först bör vi förstås kika lite närmre på konceptet Daytrading för att förstå vad det handlar om.

Daytrading är en kortsiktig handelsstrategi

Daytrading i ett nötskal är en form av kortsiktig handelsstrategi där finansiella instrument köps och säljs genom stängningspositioner. Målet är att dra nytta av små prisrörelser. Det här kräver förstås att du har en budget för att köpa in dig på kort tid eller att du kan få lån snabbt för att handla och sälja samma dag.

Den stora skillnaden mellan strategi för daytrading och för trading under längre tidsperioder är att man med daytrading fokuserar mer på kortsiktig teknisk analys. Det hela går ut på att uppnå vinster på kort tid. För att öka köpkraften används ofta marginaler eller hävstång.

Daytrading är inget nytt i Sverige

Svenskar har på allvar sysslat med daytrading sedan början av 2000-talet. De ledande namnen är Avanza och Nordnet. Det här är två nätmäklare som de allra flesta känner till. De har länge erbjudit möjligheten att handla kortvarigt. De erbjuder regler för penninghantering som gör att det blir tryggt att använda deras plattformar för snabb och kortsiktig handel.

Den traditionella daytrading som har varit möjlig ett bra tag i Sverige är just daytrading av aktier. Daglig handel innebär att man köper och säljer aktier, ETFer och andra finansiella instrument samma dag och stänger positioner i slutet av handelsdagen. Day trading är, och har länge varit, en metod för handlare att köpa och sälja aktier snabbt online under dagen, och det är en viktig del av alla investeringsstrategier.

Idag kan vi dock konstatera att de traditionella nätmäklarna inte längre är ditt främsta alternativ för daytrading då du vill ge dig på handel med CFD och är intresserad av tillgångar som kryptovalutor och daytrading med ETFer.

Daytrading med CFD

I andra länder som Tyskland och Storbritannien har det blivit allt vanligare med daytrading med CFD. Det här är ett mycket spännande alternativ till daytrading med aktier som ger dig goda alternativ för handel med en mindre insats.

Vi kan se att nya nätmäklare som erbjuder daytrading med hävstång tar marknadsandelar från de etablerade nätmäklarna. Det beror givetvis en hel del på att de erbjuder mer än traditionell daytrading med råvaror och aktier. Avanza har ju inte ens CFD daytrading, och deras daytrading med hävstång är begränsad.

Daytrading med CFD

CFD står för Contract for Difference som på svenska kan uttryckas som differenskontrakt. CFD är en form av finansiellt instrument som i grund och botten är en underliggande finansiell tillgångs prisförändring.

Den underliggande tillgången kan vara:

 • Aktier
 • Aktieindex
 • Råvaror
 • Valutor
 • Kryptovaluta

Allt som har en prisutveckling kan också fungera som underlag för daytrading med CFD. Hur skiljer sig den här typen av handel mot att till exempel handla råvaror, aktier eller valutor?

Daytrading med CFD innebär att du inte äger själva tillgången. Du kommer inte att köpa eller sälja kryptovaluta, aktier eller råvaror. Du får istället rätten till att äga en del av den kursutveckling som den underliggande tillgången går igenom då du handlar med den.

När du väljer daytrading med valutor kommer du att spekulera i huruvida det kommer att röra sig uppåt eller tvärtom under en utvald period. Du kommer alltså inte att köpa valutan. Det är bara prisrörelsen som du köper in dig på.

Gå lång och gå kort

Om du tror att en viss marknad, underliggande tillgång, kommer att röra sig uppåt i pris så köper du en CFD. Det betyder att du går lång i marknaden. Det här är ju precis som om du köper en aktie för att du förväntar dig att den kommer att stiga i pris.

Om du förväntar dig att marknaden istället kommer att gå ner så säljer du din CFD. Då går du kort i marknaden. Fast återigen, det är bara själva prisrörelsen som du går lång eller kort på. Inte den underliggande tillgången.

Har du god kunskap och hänger med i utvecklingen av kryptovalutor kan du alltså ha stor glädje av daytrading med kryptovalutor som inte kräver stora tillgångar för att du ska komma igång. Du behöver heller inte ta risker med egen plånbok för kryptovalutan. Daytrading med CFD låter dig vara med och ta en bit av kakan utan allt krångel som kan bli aktuellt då du köper faktisk kryptovaluta.

Traditionella nätmäklare som Avanza har ett begränsat utbud av daytrading med hävstång och daytrading med kryptovaluta. Om du är intresserad av den här typen av trading finns det bättre alternativ.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD mäklare:

Skilling - Bästa Mäklaren 2023 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

Varför har daytrading med CFD blivit så populärt?

Det finns flera anledningar till att daytrading med CFDer har ökat i popularitet under senare år. Den främsta anledningen är att CFD-mäklare erbjuder en mycket generös hävstång för sina traders när de ska handla med CFDer.

I de flesta fallen är hävstången mycket större än vad de etablerade nätmäklarna erbjuder vilket innebär att du som trader har större flexibilitet. Du kan med en mycket liten investering vara med och snabbt börja tjäna pengar på korrekt analys av marknaden. Detta oavsett om du pysslar med daytrading med råvaror eller valutor.

En annan viktig förklaring till att CFD-mäklare har blivit mer populära för daytrading är att de även erbjuder ett stort antal underliggande tillgångar. Det handlar inte bara om daytrading med aktier. Du får allt från aktieindex och kryptovalutor till råvaror och ädelmetaller.

Detta innebär förstås att du som daytrader får ett större urval av tillgångar att spekulera i. Samtidigt ger den generösa hävstången dig bättre möjligheter att positionera dig med mer kapital med daytrading CFD.

Möjligheterna med daytrading med CFDer går hand I hand med en av de grundläggande principerna för daytrading, nämligen kortsiktiga positioneringar med fokus på att maximera vinsten från fluktueringar i den underliggande tillgången.

Med en generös hävstång och ett stort urval av tillgångar kan alltså CFD mäklare erbjuda ett utmärkt alternativ för den som vill syssla med daytrading på ett effektivt sätt. Du får generös hävstång och kan ge dig på flera underliggande tillgångar snabbt och enkelt.

Fördelar med daytrading med CFD

Du har insett att det inte är så dumt att slippa äga aktier, guld eller annat och fortfarande göra vinster på dessa tillgångar. Men det finns mer än så som är fördelaktigt med daytrading med CFDer.

Här är de främsta:

 • Du får daytrading med hävstång – Det tål att upprepas. En stor hävstångseffekt är något som kan göra stor skillnad. Du kan lägga så lite som en femtedel och få resten via hävstången. Det betyder att du får kontroll över mycket större värden med din daytrading.
 • Du måste inte välja daytrading med hävstång – Du har också friheten att handla utan hävstång om du vill det. Det här är flexibelt och något som är helt frivilligt.
 • Du handlar med en avancerad plattform – Idag finns det bra CFD-aktörer som ger dig tillgång till avancerade plattformar med många viktiga verktyg. Det betyder att du kan syssla med daytrading med råvaror, aktier, valutor, kryptovalutor och mer med fina automatiska funktioner.
 • Du kan kontrollera din risk – Med funktioner som stopp loss order och limitorder går det att kontrollera risken som daytrading med hävstång innebär. Du kan också ställa in så kallad take profit. Då kommer du att bestämma till vilken kurs du vill ta hem din vinst.
 • Du kan få utbildning – En bra CFD-aktör kan hjälpa dig med viktig utbildning helt utan extra kostnad. Det kan finnas snabba kurser såväl som guider som du får tillgång till bara för att du handlar med sajten. Det här beror på att CFD-aktören vill att du ska lyckas. Det ligger i deras intresse att din daytrading med CFD går bra och därför ger de dig en hjälpande hand.
 • Det är roligt – För många är det ett rent nöje att syssla med CFD daytrading. Det går snabbt och du behöver inte lägga enorma pengar för att få ut något av detta. Du väljer själv inom vilket område du vill fördjupa dig. Med så många möjligheter är det inte svårt att hitta rätt!

Komma igång med daytrading med CFD

Att komma igång med daytrading med CFD kan vara lika enkelt som att komma åt rätt verktyg och handelsplattformar online. Det första steget för att komma igång snabbt är att få tillgång till och använda handelsverktyg som exempelvis Skillings MetaTrader 4.

Det här är en proffshandelsplattform som erbjuder professionella traders möjligheten att automatisera handel. Med Skillings Meta Trader 4 kan du helt anpassa och modifiera plattformen för att passa individuella handelspreferenser eller exempelvis öppna ett fönster med de 10 mest populära aktierna, obligationerna, råvarorna, valutorna och råvaruderivaten.

Daytraders behöver tillgång till färdigt kapital för att snabbt svara på förändringar på marknaderna under handelsdagen. Daglig handel är kapitalintensiv och många daytraders lånar pengar för att göra handel möjlig. Det här är en metod som kallas hävstångshandel eller marginalhandel.

Daytrading med hävstång är populärt eftersom det här gör att du kan lägga en mycket mindre insats. Hävstången ser till att du ändå får en investering som kan leda till stora avkastningar. Vi kan sammanfatta det som möjligheten att ta en större risk för en större vinst. Det leder oss till en mycket viktig poäng att beakta.

Risker med snabb och effektiv CFD daytrading

Om du missbedömer rörelsen på marknaden kan du förlora alla dina vinster och dessutom står du som ansvarig för lånet som hävstången är. Om du försöker handla på en marknad som du inte förstår kan du förlora allt och nykomlingar lär sig ofta den här på det hårda sättet genom negativ erfarenhet.

Det här kan vara väldigt trist och dessutom går det ju så snabbt. På en dag kan du fatta beslut som får det att svida rejält. Det här är viktigt att komma ihåg. Du bör tänka till ordentligt innan du börjar med daytrading med valutor, daytrading med ETFer eller andra underliggande tillgångar.

Det är bäst att skynda långsamt. Detta trots att det inte krävs någon större insats för att komma igång med CFD-handel. Vissa nätmäklare kräver inte mer än några hundra kronor som första insättning på trader-kontot. Det gäller att tänka igenom din strategi och varför du förutspår vad du förutspår. Det här är ju en process som kan upplevas som otroligt intressant.

Ju mer du lär dig om vad som påverkar marknader och hur, ju bättre blir du på daytrading med CFD. Du kan dra nytta av olika verktyg för analys som gör det lite lättare att förstå vad som händer med värdet på tillgångar. Men du lär också med tiden utveckla din egen strategi för daytrading med valutor, aktier och mer.

Vi hoppas att vår artikel om daytrading har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningsmaterial för att läsa mer om hur du kan handla smart och effektivt som daytrader:

 

Skilling - Bästa Mäklaren 2023 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

Share