cfd skatteregler

CFD Skatteregler

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. CFDHandelSverige.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.

CFD Skatteregler

Skatteverket anser att CFD-kontrakt är ett terminsliknande instrument. Därmed ska kapitalvinst respektive kapitalförlust på CFD-kontrakt redovisas på samma sätt som vanliga terminer.

Kontrolluppgiftslämnande som vid handel med terminer
Ett resultat av detta är att kontrolluppgiftslämnandet för CFD-kontrakt är samma som för terminer.
Kontrolluppgift ska i de flesta fall lämnas för resultatet för varje enskilt CFD-kontrakt så länge värdepappersinstitutet medverkat vid slutförandet av terminsaffären.

Hur ska då handel med CFD redovisas till Skatteverket?
Kontrakt avslutas genom att en kontoavräkning sker. Vinst och förlust räknas ut och betalas av den förlorande partner till den som vinner. Ingen leverans av den underliggande tillgången sker. Beskattningstidpunkten är när förpliktelsen upphör. I kapitalvinst respektive förlustberäkningen ska ingå eventuella räntor och utdelningar som man betalar eller ska få. Enligt de CFD skatteregler som finns så styr den skatt du ska betala den underliggande tillgången.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

AvaTrade – Vinnare i vårt mäklartest 2019 – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

Den underliggande tillgången styr beskattningen av ditt CFD-kontrakt
Vad händer om CFD-kontraktet har Aktie eller aktieindex som underliggande tillgång?
Om CFD-kontraktet har en aktie eller aktieindex som underliggande tillgång anser Skatteverket kontraktet vara en delägarrätt och beskattas därför enligt aktievinstreglerna. CFD-kontrakt beroende på underliggarent tillgång kan beskattas som svensk fordringsrätt, utländsk fordringsrätt eller annan tillgång som tex. råvara, bitcoin eller annan virtuell valuta.

Redovisning av CFD-handel
Handel med CFD-kontrakt hos de flesta mäklare ska redovisas och lämnas in elektroniskt på bilaga K4 med e-legitimation i e-tjänsten Inkomstdeklaration 1 tillsammans med din inkomstdeklaration. Alternativt kan man lämna in bilaga/blankett K4 enligt följande:

Marknadsnoterade CFD-kontrakt med aktie- eller aktieindex som underliggande tillgång redovisas under avsnitt A.
Marknadsnoterade CFD-kontrakt med räntebärande papper som underliggande tillgång redovisas under avsnitt C.
CFD-kontrakt med valuta som underliggande tillgång redovisas under avsnitt C.
Onoterade CFD-kontrakt avseende aktie- och räntebärande papper redovisas under avsnitt D.
CFD-kontrakt med råvara eller kryptovaluta som underliggande tillgång redovisas under avsnitt D.

Mer information om CFD hos Skatteverket
Håll dig uppdaterad genom att besöka Skatteverkets hemsida. Nedan har vi lagt in tre direktlänkar till sidor med information om CFD och skatteregler på Skatteverket officiella hemsida.

Skatteverket har beslutat att CFD-kontrakt är ett så kallat marginalkontrakt och ska beskattas på samma sätt som terminer. Klicka här för mer information om CFD-kontrakt och skatteregler.

Läs mer här om du söker generell information om CFD och andra terminsliknande värdepapper.

Hur Skatteverket resonerade runt beskattningen av CFD kan du läsa på Skatteverkets sida Hur ska Contracts For Difference (CFD) beskattas?

Vi hoppas att vår artikel om skatteregler för CFD har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:

AvaTrade – Vinnare i vårt mäklartest 2019 – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Användarvillkor

För att använda CFDHandelSverige.se ber vi dig noga läsa igen och godkänna följande användarvillkor:

Riskvarning: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att CFD:er är komplexa instrument och innebär en stor risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 76.2% av handelns individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med någon av våra mäklarpartners. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Ansvarsfrihet: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information, detaljer, bilder, grafik och artikelförfattarnas åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se är inte finansiell rådgivning utan generell information om CFD. Du bör alltid noggrant överväga och metoder och förhållningssätt till CFD som presenteras i våra artiklar passar just dig och din riskprofil. CFDHandelSverige.se kan inte hållas juridiskt ansvariga för eventuella förluster och skador som eventuellt kan uppstå genom att förlita sig på information eller åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se. Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information som finns på CFDHandelSverige.se är inte uppdaterad varje dag och kan i vissa tillfällen inte vara korrekt.