Lektion 5 – Ordertyper för CFD

Ordertyper för CFD är mycket lätta att förstå när du vänjer dig vid dem men i början kan de vara lite skrämmande. Ta dig tid att lära känna de olika ordertyperna men du kommer snart att upptäcka att du bara använder ett par vanliga beställningar regelbundet.

Ordertyper för CFD faller in i tre huvudkategorier:

  • Marknadsorder
  • Kontingentorder
  • Garanterade CFD-order

Här kommer vi att titta närmare på varje typ av CFD-order och några exempel för varje typ.

 

Marknadsorder

En marknadsorder för CFD är en order för att köpa eller sälja ett aktie eller CFD till nuvarande marknadspris. Om du ville köpa på marknaden och den aktuella köp/sälj-spridningen är 100 kr/101kr så skulle du köpa till 101 kr med tillräcklig volym är det till det priset. På marknaden beställs exekveras endast under marknadstiden.

En begränsningsorder för köp är en order är när du vill köpa en aktie eller CFD på 99 kronor när det aktuella priset är högre, säg 100kr. Ditt mål är att köpa din CFD billigare än vad dagens pris är. En begränsningsorder att sälja är däremot är när du vill sälja en aktie eller CFD på 101 kronor när det aktuella priset är lägre, säg 100kr. Ditt mål är att sälja din CFD högre än vad dagens pris är. Att använda en gränsorder för att stänga en position kallas ofta som en vinstorder.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

 

Kontingent CFD Order

En kontingentorder är en CFD-order som väntar på att ett villkor som du har satt upp ska uppfyllas och när detta har hänt läggs sedan omedelbart en order för att stänga eller öppna den handeln.

Ett exempel på lång handel är när marknaden är på 100 kr och du vill gå in långt om marknaden träffar 99 kr. Om den beställningen är klar lägger du omedelbart en stop för att sälja till 97 kr. Ett exempel på kort handel är när marknaden är på 99 kr och du vill sälja kort om marknaden träffar 100 kr. Om den beställningen är klar lägger du omedelbart ett stopp för att köpa (stänga handeln) på 102 kr.

 

Garanterade CFD-order

Mycket enkelt uttryckt är detta ett pris som CFD-mäklaren tillåter dig att handla på oavsett vad som händer på marknaden. De kommer att garantera dig det pris du ställer in. För detta tar de ett premiebidrag eftersom CFD-leverantören tar risken i detta scenario. Ett exempel på detta är om den nuvarande marknaden är 100 kr och du handlar långt. Du tror att marknaden har potential att falla kraftigt nästa dag så du tar ut en garanterad stoppförlust för att skydda din position. De flesta CFD-leverantörer har begränsningar för hur nära du kan placera din garanterade stoppförlust (dvs 5% bort från det aktuella priset).

I det här exemplet skulle vi placera en garanterad stoppförlustorder på 95 kr för att stänga vår långa order. Normalt debiterar din CFD-mäklare en premie på denna order upp till 5 gånger mer än en standardorder. Marknaden öppnar nästa dag på 80 kr. Känns det då inte bra att du har en garanterad stoppförlustorder? Du inte gjort en förlust och din beställning kommer att utföras till ditt garanterade pris på 95kr och inte det faktiska marknadsöppningspriset på 80kr.

Om du handlar på förnuftiga nivåer av hävstång och använder rimliga stoppförluster behöver du förmodligen inte öka dina handelskostnader onödigt genom att använda garanterade stoppförluster. Det är ett personligt val men de flesta professionella handlare söker alltid att minska sina handelskostnader. Det skulle vara klokt att fråga andra CFD-handlare om de använder dessa och vad deras orsak är bakom att använda dem.

Vi hoppas att vår artikel om ordertyper har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share