Handla med index

Kom igång med att handla med index från hela världen (2021)

Att handla med index har ökat markant i popularitet i Sverige och det ligger väl i tiden.

Fler och fler väljer att aktivt handla och söker sig utanför den svenska marknaden för att sprida sina risker och positionera sig i både stora och små index från världens alla hörn.

Handel med index skapar mervärde på flera fronter.

Istället för att fokusera på att identifiera, analysera och handla enskilda aktier, kan man istället positionera sig indirekt i stora aktienoterade företag genom ett eller flera index. Slutresultatet blir att man sparar tid och sprider riskerna över ett stort antal aktier.

Samma logik gäller även för den som söker exponering mot en viss sektor eller börs och uppnås genom att positionera sig i börsindex eller index som följer en sektor.

Fördelar med att handla Index med CFD

Nu är det möjligt för svenska investerare, småsparare, daytraders och spekulerare att handla med en rad olika index från hela världen med hävstång. Och det finns flera fördelar med att handla index med CFD.

  • Att handla med index med CFD görs i ett och samma handelskonto och det är minst lika enkelt som att handla med enskilda aktier. Välrenomerade CFD-mäklare erbjuder trading via webben eller mobilapp.
  • CFD-handel med index och andra tillgångar sker direkt mellan tradern och CFD-mäklaren. Detta innebär att tradern inte är beroende av omsättningen i ett index och andra traders vilja att handla med index.
  • När man handlar med CFD så är det lika enkelt att positionera sig för uppgång som för nedgång i ett index. Så oavesett om man tror på bull eller bear så är det möjligt att snabbt och enkelt positionera sig för den förväntade marknadstrenden.
  • Handeln med Index CFD-kontrakt sker i realtid och påminner väldigt mycket om vanlig aktiehandel. Prissättningen är enkel – den följer den underliggande index.
  • Handla med index med hävstång

Handla Index med hävstång

En annan stor fördel är möjligten att handla index med hävstång. När man handlar index och andra tillgångar med CFD-kontrakt, erbjuder CFD-mäklare hävstång från 10:1 och uppått, beroende på vilken mäklare du använder och din erfarenhet av trading.

Meningen med att handla index med hävstång är att möjligheten till hög avkastning förstärks, men också riskerna – därför rekommenderas det att handla med index med hävstång endast om man är en aktiv placerare som placerar på kort sikt.

Handla Index med CFD-kontrakt

Vilka index är då tillgängliga för handel hos välrenomerade CFD-mäklare och vilken hävstång erbjuds? Nedan går vi igenom de mest populära index och informerar om vilka CFD-mäklare som erbjuder dessa index och med vilken hävstång.

S&P 500 Index

S&P 500 Index är den mest omsatta av alla index och även en omtyckt placering bland svenska traders. S&P 500 följer de 500 största företagen som är noterade på de amerikanska börserna.

Handla med S&P 500 Index

S&P 500 anses återspegla den inte bara de amerikanska storbolagen utan även den amerikanska ekonomin. S&P 500 index updateras var 15 sekund.

Handla S&P 500 Index hos CFD-mäklaren Skilling med en hävstång på 20:1. Klicka här för att läsa mer.

OMX30 Index

OMX30 är ett index över stockholmsbörsens mest omsatta aktier. Ett par av de största svenska aktiebolagen som med störst index vikt i procent är är bland annat Ericsson B, Volvo B, Assa Abloy och Investor.
Handla med OMX30 Index
CFD-mäklaren AvaTrade erbjuder handel i OMX 30 med en hävstång på 10:1. Klicka här för att läsa mer.

DAX 30 Index

DAX 30 är en förkortning för Deutscher Aktienindex och är ett tungt index som består av de 30 största tyska företagen som är börsnoterade på Frankfurtbörsen.

DAX 30 inkluderar bland annat multinationella företag med tysk bas som BMW, Lufthansa, SiemeHandla DAX 30ns, SAP och Bayer.

Handla DAX 30 Index med en hävstång på 20:1 hos Skilling där den går under namnet Germany30. Klicka här för att läsa mer.

Dow Jones Index

Dow Jones Index, förkorttat DJIA, är i likhet med DAX 30, ett index som omfattar endast 30 börsnoterade storbolag.

Bolagen som omfattas av Dow Jones Index handlas på börserna i USA och i likhet med S&P 500 Index.

Men där tar likheterna slut  –  till skillnad från S&P 500 så anses inte Dow Jones Index återspegla den amerikanska börsmarknaden då det rör sig om bara 30 företag. Inte heller baseras Dow Jones Index inte på företagens börsvärde.

Handla Down Jones Index hos Skilling med hävstång på 20:1. Klicka här för att läsa mer.

FTSE 100 Index

The Financial Times Stock Exchange 100 Index, FTSE eller ”Footsie” som den också kallas, är ett aktieindex som innefattare de 100 största bolagen, sett till deras börsvärde, på Londonbösen (London Stock Exchange/LSE).

Några av de mest välkända företagen som inkluderas i FTSE 100 är läkemedelsföretag som: AstraZeneca och GlaxoSmithKline. handla FTSE 100 Index

Flera stora banker är med i FTSE 100 – bland annat HSBC, Lloyds Banking Group och Standard Chartered.

Bland företag i råvarusektorn utmärker sig Royal Dutch Shell och Rio Tinto.

Handla FTSE 100 med CFDer hos Skilling under namet UK 100 och med 20: 1 i hävstång. Klicka här för att läsa mer. 

Handla NASDAQ-100/ INDEXNASDAQ: NDX

NASDAQ-100 är ett aktieindex som består av 103 aktier utfärdade av de 100 stöHandla Nasdaq 100rsta icke-finansiella företagen på Nasdaq-börsen. Nästintill alla dessa företag är amerikanska – ca 10% av företagen är utländska.

I skrivande stund nådde NASDAQ-100 en rekordnivå Februari 19, 2020 då den stängde på 9,718.73.

Handla NASDAQ-100 hos CFD-mäklaren Skilling med 20:1 i hävstång. Klicka här för att läsa mer .

Asiatiska Index

Stora Asiatiska index finns även att tillgå för den som är intresserad av att handla med index med CFD-kontrakt. Skilling erbjuder bland annat följande asiatiska index med en 20:1 hävstång:

  • Hong Kong 50,
  • Singapore Index
  • Nikkei 225- som handlas med nanmet Japan 225.

Hur kommer man igång med att handla index?

Välj en rekommenderad CFD-mäklare – vi har testat alla ledande CFD-mäklare och säkerställt att Skilling är den bästa mäklaren.

1. Gå till mäklarens hemsida

2. Klicka på Öppna Konto

3. Skapa ett konto

4. Slutför registreringen – enklast och bäst är det att använda BankID om du valt Skilling.

5. I sökfältet > sök på det index som du vill handla med.
Alternativt gå till flicken Marknader
> Index > Skriv in namnet på  eftersökt index i sökfältet.
> Tryck på Index som kommer fram i listan.
> Tror du på en uppgång så väljer du köp. Tror du på en nedgång så väljer du sälj.

Share