Lektion 4 – Förstå hävstångseffekten inom CFD

CFD-hävstång är den främsta anledningen till att handlare väljer handel med CFD och detta  gör att du kan använda din nuvarande kontanter och handa på marginal. Effektivt behöver du bara en liten mängd kapital för att styra en mycket större position. Tänk bara på din hävstångseffekt som att köpa ett hem. Du behöver bara placera en kontantinsats på 10% för att säkra hela inköpspriset för hemmet.

 

Det är ett liknande begrepp när man handlar CFD

Om du skulle vilja köpa 30 000 kr av blue chip-aktier på USA-marknaden skulle du behöva cirka 10% som marginal eller 3000 kr. Det är här CFD-hävstången kommer in. Enkelt uttryckt är din CFD-mäklare ”låna ut” det totala beloppet till dig.Om dina aktier skulle stiga 10% till 33 000 så skulle du sitta på en öppen vinst på 30 000 kronor.

När vi ser på din avkastning på investeringar har du gjort 30 000 kronor med en initial investering på 3000 kr. Detta motsvarar 100 procent avkastning på dina kontanter. Det är så vi beräknar vår avkastning när vi handlar CFD.

 

Riskvarning – CFD-hävstång fungerar också motsatt sätt

Möjligheten att få tillgång till fler medel har gjort det möjligt för många handlare att multiplicera sina vinster. På andra sidan myntet har handlare som använder hävstång också förstärkt sina förluster. När du handlar CFD måste du vara försiktig så att du inte överhoppar, eftersom det här är det snabbaste sättet förlora mer än vad du har i ditt handelskonto. För alla handlare är CFD ett dubbelkantigt svärd i det avseendet. Vad du måste inse är att du kontrollerar hur mycket hävstång i ditt konto.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

 

Hur man beräknar CFD-hävstång = Total exponering / Kontostorlek

Om du hade 100 000 kronor i totala positioner med en konto på 10 000 kr skulle du handla på 10 gånger hävstångseffekt.

Här är några riktlinjer när du använder CFD-hävstångseffekt.

KONTANTERPOSITIONERTOTAL EXPONERINGErfarenhetsnivå
100 000 kren100 000 krOerfaren
100 000 kr2-3200 000 – 300 000 krHandlar aktier
100 000 kr5500 000 krErfaren Trader
100 000 kr7-10700,000 – 100,000 krProfessionell Trader
100 000 kr10+100 000 + kronorFör hög hävstångseffekt.

 

Mycket skicklig intradaghandlare med mycket snäva stopp

 

Jag har sagt det förut men det är värt att nämna igen

Du kontrollerar mängden hävstång i ditt handelskonto. Vad det här betyder är den totala exponeringen du har i förhållande till din kontostorlek är upp till dig. Handlare som handlar med mer än tio gånger hävstång spelar i stort sätt med hela sitt handelskonto och alla sina tillgångar.

Så om du hade 100 000 kronor i kontanter kunde du få tillgång till en miljon kronor eller till och med två miljoner kronor av värde av positioner. Om marknaden bara flyttar 2% mot din tvåmiljonsposition har du bara torkat ut ditt konto för alltid. Så mycket för den 5-stjärniga semestern runt om i världen.

Handel med mer än tio gånger hävstång är självmord för ditt handelskonto. Tyvärr händer detta scenario alltför ofta när folk öppnar ett CFD-konto. De får ofta tillgång till upp till 400 till 1 hävstångseffekt. Av någon anledning tror de att detta ger dem rätt att maximera hävstångseffekten på deras konto.

GÖR INTE DET DETTA.

Du kör långt för nära knivens kant. Och det är inte bra. Du måste ha stor respekt för hur mycket hävstång du använder på ditt konto.

 

Så hur kan jag använda hävstång med CFD är ett förnuftigt sätt?

Det smartaste sättet att komma igång är att handla mycket smått och se till att din hävstång inte överstiger tre gånger din kontantinsats. Om du har 100 000 kronor i kontanter, se till att du inte tar positioner som totalt över 300 000 kronor.

Faktum är att du är bäst av att börja med noll CFD-hävstångseffekt bara för att doppa dina tår i vattnet. Om du har 100 000 kronor i kontanter, ta inte positioner som överstiger mer än 100 000 kronor. På så sätt utnyttjar du inte hävstångseffekten av CFD men du kommer att få möjligheter att korta dina trades som du inte skulle ha med ett standardhandelskonto utan hävstångseffekt. När du har ditt handelssystem och metoder som fungerar kan du alltid öka din hävstångseffekt som din handelsplan tillåter.

 

Nyckelord vad det gäller hävstång
  • CFD-hävstång = Total exponering / Kontostorlek
  • När du startar, använd ingen hävstång eller åtminstone inte mer än maximalt 3 gånger hävstångseffekt
  • Börja smått och bygga förtroende för ditt handelssystem
  • Se till att din CFD-handel ligger inom dina medel
  • Du kan se vår mäklartest för att se vilken hävstång du kan få

Vi hoppas att vår artikel om hävstångseffekten har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share