Fakta om hävstångseffekten inom CFD handel – Lektion 4

Hävstångseffekt är ett viktigt koncept inom trading i allmänhet och speciellt inom handel med CFD-kontrak.

Vidare är hävstångseffekten är en av de främsta anledningarna till att placerare väljer att handla med CFD.

I denna artikel går vi igenom bakgrunden till hävstångseffekten och hur det kommer sig att den är en så integrerad och viktig del av CFD trading. Vi förklarar också hur den praktiskt används när man handlar med CFD.

Hävstångseffekt och CFD trading

I korthet innebär hävstångseffekten att du som trader kan spekulera i allt ifrån aktier, valutor, råvaror, index, kryptovalutor och ETF:er med mindre kapital än vad som krävs för att öppna en position. Resten är kapital som CFD-mäklaren lånar till dig.

En lämplig analogi är ett privat fastighetsköp -tänk på den hävstångseffekt du får när du köper ett hem. Du behöver bara placera en kontantinsats på exempelvis 15% för att säkra hela fastighetsköpet – resten är ett lån från din bank.

Det fungerar på ett liknande sätt när du handlar med CFD. Låt oss ta oss en titt på ett praktiskt exempel med den populära Nasdaq-noterade  Apple.

Du är har en positiv syn på Apple och tror att aktien kommer att stiga i värde.
Aktien kostar $120. Om du skulle vilja köpa en aktiepost på 100 aktier skulle du behöva investera $12 000.

Men tack vare att CFD är en hävstångsprodukt kan du öppna en position i Apple med mindre kapital och utnyttja hävstångseffekten. Hävstången för CFD-handel med aktier är 5:1vilket innebär att du kan handla med positioner som är 5 gånger större än ditt placerade kapital – resten står CFD-mäklaren för.

I exemplet med Apple så innebär detta att du kan öppna en position med 100 kontrakt i Apple för en femtedel av den totala summan. Med eget faktiskt kapital på bara $2,400 kan du handla med hela 100 aktier som du normalt sett skulle behöva köpa för $12 000.

Hävstångseffekten ger dig då möjligheten att skapa en större avkastning på ditt investerade kapital. Låt oss jämföra och anta att Apple-kursen utvecklas positivt och går upp med 4% – från $120 till 125.

Utan hävstång och och enligt vanlig aktiehandel: 100 Apple aktier för ett pris av $12 000. Du investerar hela värdets position och säljer aktieposten när den står i 125. Du har gjort en vinst på 4% eller $500.Apple med hästång

CFD-handel med Apple som underliggande tillgång med hävstång:
För att öppna en position med ett mostvarande värde i en aktiepost med 100 Apple aktier så investerar du endast $2,400, det vill säga en femtedel av den totala positionens värde.

Aktien stiger till 125 vilket innebär en värdeökning på $500. En värdeökning på $500 av ditt investerade kapital på $2,400 innebär alltså en avkastning på hela 20.8%.

Hävstångseffekten är alltså möjligheten att få en högre avkastningen på investerat kapital med hjälp av den inbyggda hävstången.

Men hävstången kan också arbeta mot dig om kursutveckligen går i motsatt håll. Det är därför rekommenderat att handla CFD-kontrakt med lite lägre hävstång och till mindre belopp.

Det är dock i allas intresse att risken begränsas och CFD-mäklare har tillsammans med Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma) infört en rad begränsningar på den hävstång som erbjuds. Bland annat en automatiskt stop-loss mekanisk som sker om din position faller och inte täcker 50% av marginalkravet i din position.

CFD-mäklare erbjuder därtill demo-konto så att du först kan prova på att handla med CFD med fiktiva pengar. Seriösa mäklare erbjuder också en rad utbildningsmaterial för att stärka kunskapen runt om möjligheterna och riskerna med hävstångseffekten.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Maximal hävstångseffekt när man handlar med CFD

Den maximala hävstången som erbjuds när man handlar erbjuder beror på kundens kategorisering och typ av instrument som handlas.

Här är några riktlinjer för hävstång som erbjuds när du handlar med CFD:

Tillgångar

Maximal hävstång

Marginalkrav

Stora valutapar

30:1

3.33%

Små valutapar

20:1

5%

Stora index

20:1

5%

Små index

10:1

10%

Guld

2:1

5.00%

Råvaror

10:1

10.00%

Kryptovalutor

 2:1

 50%

Aktier

 5:1

20.00%

Ovan gäller är standardhävstången för handelskonton men det är även möjligt att öppna ett handelskonto med högre hävstång.

Hur kan jag använda hävstångeffekt när jag handlar CFD på ett förnuftigt sätt?

Det bästa sättet att komma igång är att handla med mindre positioner i tillgångar med en lite lägre hävstång och se till att ditt handelskonto har extra kapital i form av en buffert.

Bra riktilinjer när man handlar med hävstång:
  • Börja med att prova CFD-handel genom att handla med ett demo-konto hos en utvald CFD-mäklare.
  • Välj en EU-licensierad mäklare.
  • Börja smått och bygga upp din erfarenhet med CFD.
  • Se till att din CFD-handel ligger inom dina medel.
  • Bekanta dig med de bästa CFD-mäklarna på marknaden.

Vi hoppas att vår artikel om hävstångseffekten har gett dig den information du behövder för att komma igång med CFD trading. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD.

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share