hävstång

Vad är hävstång och hur används det i handel?

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. CFDHandelSverige.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.

Hävstång

En central funktion inom CFD-handel är hävstång, ett kraftfullt verktyg som även går under det engelska namnet leverage. Hävstång erbjuder traders att dra fördel av relativt små kursförändringar, större flexibilitet och öka din exponering. Det är alltså knappast förvånande att det hävstången och dess effekt som har gjort CFD-handel så populärt.

Enkelt förklarat är hävstången det verktyg varmed din initiella investering I en CFD får en avservärt större exponering i samma tillgång. Detta resulterar i en hävstångseffekt, vilket innebär att resultatet av utveckligen av CFDn I fråga blir kraftfullare.

Lått oss ta ett titt på ett exempel för att konkretisera hävstången inom CFD-handel för en underliggande tillgång där säkerhetskravet/marginalen är 5%. Detta innebär att du som trader måste investera 5% av den totala summa som du önskar att handla med.
Vi börjar först med undersöka hur motsvarande handel skulle se ut om den utfördes hos en vanlig vanlig aktiemäklare.

Vanlig aktiehandel med aktien ZX

Du önskar köpa 1000 aktier i företaget ZX som kostar 250 SEK. Din totala investering är därför 250 000 SEK dvs, 250 SEK x 1000 aktier.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

AvaTrade – Vinnare i vårt mäklartest 2019 – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

CFD-handel med aktien ZX
Om du istället väljer att handla CFDs för samma aktie så skulle det motsvara att du köper 1000 CFD-kontrak för samma företag i tron om att aktien ska stiga. Men fördelen med CFDs är att du kan använda dig av hävstång för att få samma exponering men med en mindre investering. I detta fallet rör det sig om 5% i säkerhetskrav eller marginal, vilket mostvarar 12 500 SEK som du behöver investera för att du ska få handla med 1000 CFDs för akien ZX.

Uträkningen är följande:

250 SEK per CFD för aktie ZX= 1000 x 250= 250 000 SEK

5% av 250 000 SEK= 12 500 SEK

Det innebär att om du väljer att köpa CFDs för aktie ZX räcker det med en investering på 12 500 SEK för att köpa 1000 kontrakt. Jämför detta med att köpa aktien hos en vanlig aktiemäklare och då vara tvungen för att investera hela 250 000 SEK för att kunna köpa samma antal av samma aktie.

Vi hoppas att vår artikel om hävstång har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med hävstång:

AvaTrade – Vinnare i vårt mäklartest 2019 – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Användarvillkor

För att använda CFDHandelSverige.se ber vi dig noga läsa igen och godkänna följande användarvillkor:

Riskvarning: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att CFD:er är komplexa instrument och innebär en stor risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 76.2% av handelns individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med någon av våra mäklarpartners. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Ansvarsfrihet: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information, detaljer, bilder, grafik och artikelförfattarnas åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se är inte finansiell rådgivning utan generell information om CFD. Du bör alltid noggrant överväga och metoder och förhållningssätt till CFD som presenteras i våra artiklar passar just dig och din riskprofil. CFDHandelSverige.se kan inte hållas juridiskt ansvariga för eventuella förluster och skador som eventuellt kan uppstå genom att förlita sig på information eller åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se. Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information som finns på CFDHandelSverige.se är inte uppdaterad varje dag och kan i vissa tillfällen inte vara korrekt.