handla aktier med hävstång

Handla aktier med hävstång – en komplett guide hur det går till

Är du intresserad av att handla aktier med hävstång? Då är du inte ensam. Denna typ av handel har blivit mer och mer populär på senare tid då hävstångseffekten kan öka din handelsvinsts avsevärt om du handlar i rätt riktning. Det enklaste sättet att handla svenska och utländska aktier med hävstång är genom ett instrument som heter CFD (Contract for Differance). En CFD är ett derivatinstrument som speglar den underliggande tillgångens prisrörelser, i det här fallet en aktiekurs, utan att du behöver köpa den faktiska aktien (mer om detta nedan).

Fördelar med CFD när du vill handla aktier med hävstång
– CFD-mäklare ger dig som icke-professionell trader upp till 5 gånger hävstång direkt
– Handel med CFD sker utan courtageavgifter, istället tjänar CFD-mäklaren på den så kallade spreaden och ränta när håller postionen över natten
– Med CFD:er han du handla med alla populära svenska aktier (Ericsson, Investor, SKF etc.) och så klart utländska aktier som Amazon, Netflix och Tesla för att närma några
– Med CFD:er kan du också blanka aktier, det vill säga köpa en kort position och tjäna på om aktien går ner i värde

Redo att börja handla aktier med hävstång? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska med aktier:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Stort utbud av svenska och amerikanska aktier – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

För att exemplifiera hur handla aktier med hävstång går till och skiljer sig från vanlig aktiehandel har vi satt ihop en exempel-trade där Anders och Magnus vill köpa Ericsson-aktier och så jämför vi utfallet CFD kontra vanlig aktiehandel.

Ericsson-handel med CFD
Anders tror på att Ericssons aktiekurs kommer att stiga och vill investera 10.000 SEK. Hävstången för Ericsson är 1:5. Detta innebär att Anders kan köpa CFD:er i Ericsson för 50.000 SEK. En Ericsson-CFD kostar 85 SEK vilket innebär att Anders kan maximalt köpa 1851 CFDs (85 x 588 = 49 980). Aktiekursen utvecklas positivt och CFD:erna som Anders köpt ökar i värde med 20% till 89.25 SEK. Anders CFD-innehav är nu värt 52 479 SEK (1.05 x 588 x 85). Detta resulterar i en vinst på 2 499 SEK (52 479 – 49 980).

Ericsson-handel med vanlig nätmäkare som Avanza eller Nordnet
Ericsson-aktien kostar 85 SEK. Magnus har på sitt nätmäklarkonto 10.000 SEK och väljer att köpa aktier för hela sitt kapital, vilket motsvarar 117 aktier (10.000/85= 117.65). Aktiekursen stiger med 5% till 89.25 SEK och Magnus väljer att sälja hela sitt innehav. Han har då gjort en vinst på 442 SEK (10 442 – 10 0000).

Resultatjämförelse när Magnus valde att handla aktier med hävstång
Eftersom Anders valde att handla CFD:er i Ericsson och utnyttja hävstången, gjorde han en vinst på 2 499 SEK. Magnus å andra sidan, valde att köpa Ericsson-aktier hos en vanlig nätmäklare och gjorde bara en vinst på 442 SEK. Trots att både Anders och Magnus investerade samma kapital (10 000) var Anders vinst fem gånger större än Magnus. Detta tack vare att han handlade med CFD:er och utnyttjade att handla aktier med hävstång.

Hävstång förklarat i mer detalj
En av fördelarna med att handla med CFD (contract for difference) är att man snabbt och enkelt kan investera i tex. aktier och aktieindex med hävstång (leverage på engelska). Självklart är det inget måste att använda sig av den hävstång som erbjuds, men många professionella traders väljer att handla i CFD för att utöka hävstångseffekten och därmed sina investeringsmöjligheter. Hävstångseffekten innebär att du som trader, om du vill, kan öka den potentiella avkastningen från en investering. Därigenom slipper du binda allt ditt kapital och kan istället positionera resterande kapital i andra investeringar, vilket leder till en mer diversifierad investeringsportfölj.

Hur mycket mer du får handla med beror på vilken hävstång som erbjuds för det underliggande derivatet som du spekulerar i. Hävstång angivs som ett ratio som tex. 1:2, 1:5 och så vidare. Standardhävstången för CDF-handel i aktier är 1:5, vilket innebär att 1000 SEK i insatt kapital ger dig 5.000 SEK att investera med. Hävstång som ges för handel i CFD:er i Index är däremot hela 1:20, dvs ett investerings- kapital på 20,000 SEK uppnås om du har ett ursprungligt kapital på bara 1000 SEK.

Låt oss visa detta genom ett exempel med CFD:er för där du kan handla aktier med hävstång. Låt oss säga att du gör en insättning på 1000 SEK. Hävstången för aktier är 1:5, vilket innebär att du ha möjligheten att handla CFD:er i aktier för fem gånger insatt kapital, dvs. 5.000 SEK (5 X 1000 SEK). Om kursen stiger med 20% har innehavet ökat med 1,000 till 6.000. Om du väljer att köpa Index istället gäller samma logik men instället för 10 gånger kapitalet så kan du, om du vill, utnyttja en hävstång på 20 gånger insatt kapital. För enkelhetens skull deponerar du 1000 SEK till ditt handelskonto hos en CFD-mäklare. Du tror på att indexet NASDAQ kommer att falla under dagen så du vill positionera dig i en sälj-CFD för indexet i fråga. I och med att hävstången för index är 1:20 kan du, om du vill, positionera dig för i CFD:er för NASDAQ för 20 000 SEK (20 X 1000). NASDAQ- index går ner och dina CFD-er har ökat i värde med 20% till 180 000 SEK.

Genom att utnyttja hävstångseffekten kan du alltså skaffa dig exponering mot samma antal aktier och index utan att betala mer än en bråkdel av hela köpesumman. Detta ger dig därför mer flexibilitet så att du inte behöver låsa upp allt ditt investeringskapital i ett och samma derivat.

Vi hoppas att vår artikel om handla aktier med hävstång har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Stort utbud av svenska och amerikanska aktier – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share