Handla ETF

Handla ETF | Handla ETF:er/börshandlade fonder med hävstång (2024)

Om du är intresserad av läsa om hur och var man kan handla ETF så har du kommit helt rätt. I denna text går vi igenom möjligheterna att handla ETF med hävstång med CFD.

ETF är en förkortning på engelska för Exchange Traded Fund som på svenska betyder börshandlad fond.

Namnet reflekterar investeringsproduktens karaktär: en ETF är en fond som handlas på börsen likt vanliga aktier med målsättningen att följa utvecklingen av fondens underliggande tillgångar.

ETF:er – en möjlighet att diversifiera

Traditionellt sett så har ETF:er varit kopplade till ett specifikt aktieindex.

Men i takt med ett intresse bland investerare att diversifiera sina innehav så har intresset för att positionera sig i börshandlade fonder kopplade till tillgångar utöver index drivit utveckligen av en rad andra ETF:er.

Idag kan man handla med ETF:er som är kopplade till en rad andra tillgångar från specifika industrier/sektorer, eller kopplade till en nationell marknad, valuta eller råvara.

ETF:er för daytrading

Till skillnad från aktiefonder vars pris fastställs vid börsdagens slut, följer en ETF den underliggande tillgången under hela dagen och kan således även köpas och säljas under dagens gång.

Detta gör handel med ETF:er till ett populärt tillgång för daytraders.

Amerikanska, kanadensiska och svenska ETF:er

Att handla med ETF kom igång i samband med att de första ETF:erna introducerades 1993. Och sedan dess så har deras popularitet ökat explosionsartat.

Det är främst i USA som handel med ETF:er är populärt och ofta är det USA-baserade finansinstitut som står bakom de flesta ETF:er som handlas runt om på världens finansmarknader.

Även i Sverige har fler och fler privatpersoner visat ett intresse i ETF:er. Men i början av 2018 förändrades situationen.

De nya EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products) trädde i kraft.

Detta förorsakade att de etablerade europeiska mäklare inte kunde fortsätta att erbjuda amerikanska och kanadensiska ETF:er eftersom utförarna inte uppfyllde Europeiska Unionens transparenskrav.

Att handla ETF med CFD

Den som idag är intresserad av att handla med ETF:er, vare sig det rör sig om amerikanska och kanadensiska ETF:er eller om exempelvis tyska ETF:er så finns det goda möjligheter att handla ETF:er med CFD-kontrakt hos ett flertal CFD-mäklare.

Detta innebär att man spekulerar i prisförändringarna i en ETF med hjälp av  en CFD. Fördelarna med detta är flera:

  • CFD-mäklarna erbjuder handel en stor mängd av olika ETF:er, inklusive kanadensiska och amerikanska.
  • Den som handlar CFD:er för ETF:er kan utnyttja hävstång för sin handel. Detta innebär mer flexibilitet och möjligheten att spekulera i ETF:er för ett mycket mindre belopp än som krävs för att köpa ETF:en utan hävstång.

CFD mäklare för handel med ETF

IG Europe, tidigare känt som IG Markets, är en världsledande mäklare som erbjuder en mer ön 6000 olika ETF:er från världsledande ETF-utfärdare.

Klicka här för att besöka IG

AvaTrade är ett bra exempel på en annan ledande CFD-mäklare som erbjuder hävstång för en mängd ETF:er. AvaTrade erbjuder upp till 20:1 I hävstång för sina ETF-CFD:er och med ett säkerhetskrav på bara 5%. Klicka här för att läsa mer om AvaTrade

Detta innebär att om du vill positionera dig i en ETF värderad till $2500USD så krävs det bara att du investerar 5% av summan, dvs $125USD. Resten är en hävstång som AvaTrade erbjuder.

Vi hoppas att vår artikel om ETF har gett dig den information du behövde.

Var kan du handla CFD-ETF:er?

Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för handel med ETF:

Skilling - Bästa Mäklaren 2024 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

 

Share