Bull och Bear

Bull och Bear Certifikat – Är dem något att spekulera med?

Bull och Bear är två mycket viktiga begrepp för dig som vill handla med aktier, råvaror och valutor. Detta oavsett om du faktiskt köper de underliggande tillgångarna eller om du väljer att spekulera med CFD för att tjäna pengar på prisförändringar med en mindre investering.

Här ska vi ta en titt på vad Bull och Bear är såväl som hur du kan förstå dessa begrepp för din handel online. Idag kan du handla Bull och Bear hos Avanza och Nordnet men det finns andra intressanta alternativ. Detta särskilt när du är intresserad av CFD-kontrakt.

Men vi börjar med att reda ut vad Bear och Bull är så att du har koll på det först.

Bull Market – Positiv ekonomisk utveckling

En så kallad Bull Market är en marknadstrend där priserna på tillgångar utvecklas positivt och därmed ökar i värde. Det finns oändligt många olika bakomliggande faktorerna till en positiv marknad.

Den stigande trenden kan bero på:

  • En positiv ekonomisk utveckling
  • En återhämtning av en ekonomisk kris
  • Ökad politisk stabilitet
  • Början av en ekonomisk bubbla

Det här är bara ett axplock av exempel på faktorer som kan bidra till en Bull Market. Det finns mycket mer som kan leda till att priserna på aktier, valutor och andra tillgångar stiger.

Bull, som betyder tjur på svenska, representerar för många styrka, eufori och framgång och är därmed förknippat med en positiv utveckling och vinster. Tjuren är alltså en positiv symbol då den associeras med en positiv framtidstro.

Den franska termen Hausse används också i Sverige. Hausse beskriver dock en kortare och mer intensiv uppgång.

Hur identifierar du en Bull Market?

För att kunna göra vinst med Bull gäller det förstås att identifiera den. Det här är lättare sagt än gjort men det finns metoder. Framförallt vill du känna igen utvecklingen som leder till Bull för att på så vis vara först med att investera på rätt sätt. Det gäller ju för all handel med aktier.

Marknadstrender beror på en rad olika faktorer och är därmed komplexa och svåra att analysera. Det är alltså svårt att identifiera en marknadscykels start- och slutpunkt. Detta gäller även för en Bull market. Teoretiskt sett brukar experter dock tala om tre faser och analysera utvecklingen av marknaden därefter.

De tre faserna är:

Ackumuleringsfasen

Denna fas karaktäriseras av låga investeringsnivåer, försiktighet och en avstannad nedgång på marknaden. De flesta nyheter anses vara negativa och en negativ marknadssyn råder.

Men priserna har börjat att fasas ut. Ett antal investerare anser att det nu finns goda möjligheter att positionera sig. En mer neutral marknadssyn börjar dominera. Kan du vara med och investera i detta läge är det verkligen en fördel. Men det gäller förstås att förstå att det rör sig om ackumulering.

Uppgångsfasen

Den andra fasen domineras av en positiv marknadssyn. Marknaden ser fler köpare än säljare med en positiv marknadsutveckling. Det här är en klassisk Bull market. Nyheter tolkas oftast som positiva för marknaden.

En del nyheter utlöser även Hausse, en kort men stark uppgång. Det allmänna intresset för att positionera sig igen på marknaden sprider sig snabbt med ökade handelsvolymer som resultat. Här är det också läge att vara med och positionera sig även om du har mycket att vinna på att känna igen Bull tidigare.

Distributionsfasen

Fortsatt ökade handelsvolymer men den positiva utvecklingen har dämpats. Vi ser stundtals både Hausse och Baisse (kraftig men kort nedgång). Folk är avvaktande och oroliga för dåliga nyheter.

Efter en viss period börjar pessimismen ta över. Det är svårt att veta just när attitydförändringen börjar slå igenom. När väl säljarna börjar att dominera marknaden så närmar sig en kraftig nedgång och den positiva marknadscykeln har nått sitt slut.

Här har vi ju en definitiv Bull men frågan är om du hinner med att hänga på vågen som redan har rullat ut över stranden. Fast det är ändå viktigt att vara medveten om det här skedet och att förstå hur det kommer som en konsekvens av de tidigare faserna.

Även om du i början inser att du för sent insåg så är detta mycket värt. Du kommer ju att lära dig att känna igen cykeln och därmed kan du vara med och positionera dig i rätt läge för kommande Bull investeringar.

Bear Market

Motsatsen till Bull är en negativ marknadstrend som av investerare och traders kallas för en Bear Market. I en Bear Market dominerar en pessimistisk marknadssyn och negativa nyheter påverkar starkt de flesta investerare.

För affärsvärlden representerar en Bear market osäkerhet, företagsmisslyckande och djup misstro. Ovan beskrivning av denna negativa marknadstrend innebär dock inte att det inte finns möjligheter att positionera sig och kapitalisera på en nedgång.

Warren Buffet, en av USA:s mest framgångsrika affärsmän säger: “När alla är ambitiösa, var då försiktig. När alla är försiktiga, var då ambitiös.” Det kan vara något att hålla i åtanke då du vill investera i Bear.

Hur identifierar man en Bear Market?

En Bear Market är som nämnt motsatsen till Bull Market. Marknadspriserna når nya bottennivåer och köparna flyr marknaden. Det finns en rad olika orsaker till detta. Några vanliga är:

  • En lokal ekonomisk kris
  • Större globala finanskriser
  • Annalkande lågkonjunktur
  • Geo-politiska händelser

Osäkerhet och en långsam återhämtning är två viktiga karaktärsdrag för Bear. Detta tillsammans med förlorat förtroende, panikförsäljning och överreaktion på negativa nyheter.

Distributionsfasen inleder en Bear Market

En Bear Market uppstår då nya nedgångar uppnås vid varje fall och kommande korrektioner inte når upp till de tidigare korrektionerna. Precis som för Bull marknader så har experter identifierat tre marknadscykler eller faser för en Bear Market. Fast Bear inleds med fasen som Bull avslutas med.

Distributionsfasen inleder Bear

Detta är den sista fasen av en positiv marknadscykel (Bear Market) som sakta men säkert har avstannat och pessimism börjar sprida sig. Kan du identifiera denna fas har du ett gott läge för investering.

Vad är Bull och Bear certifikat?

Vi kan säga att ett Bull och Bear certifikat är en investeringsprodukt som kommer med hävstång. Det här certifikatet innebär att du handlar med produkter som är noterade på börser. De kommer att följa värdet på den underliggande tillgången.

Låt oss säga att du handlar med Bull & Bear för en aktie. Då kommer du inte att köpa själva aktien. Med certifikatet är det istället så att du handlar med värdets utveckling. Bull & Bear certifikat är inte bara för aktier. Du kan handla med certifikaten med råvaror, valutor, kryptovalutor och index som underliggande tillgång.

Med hävstång blir det så att värdet på produkten kommer att utvecklas med hävstången och multiplicerat med dagsutvecklingen för den underliggande tillgången. Här finns det mycket att tjäna på att förstå hur priser utvecklas och göra rätt antaganden.

Bull när du tror att det kommer att gå upp

Om du är säker på att en aktie, valuta, råvara eller annan underliggande tillgång kommer att röra sig uppåt så handlar du Bull certifikat. Det här kallas också för att gå lång. Certifikatet har normalt sett namnet på underliggande aktie eller index samt ordet Bull först. Dessutom kan du se hävstången i namnet på certifikatet.

Bear när du tror att det kommer att dala

Om du däremot tror att det snart kommer att gå utför med priset på en underliggande tillgång så väljer du att positionera dig med Bear certifikat. Det här kallas också för att gå kort. Här står det istället Bear framför namnet på den underliggande tillgången och indikation om hävstång.

Är Bull & Bear certifikat något för dig?

Om det är så att du känner en särskild marknadstro för en viss utveckling kan det vara så att Bull & Bear certifikat är något för dig. Du kanske tror att en viss aktie kommer att röra sig nedåt under kommande veckor och månader. Då är det dags att slå till.

Om du däremot tror att det inte kommer att röra sig mycket för ett index, en aktie eller råvara så är det inte läge att börja handla med Bull & Bear certifikat. Det beror på att de här certifikaten har en viss urholkningseffekt.

Med andra ord, om du är säker på att det snart kommer att gå upp och ner kan det vara dags för Bull eller Bear!

Handla med strategi för nedgångar och uppgångar

Om du bara vet när det kommer att gå upp eller ner så kan du ju tjäna på detta men det är mycket svårt att veta precis när det vänder. Strategier för Bull och Bear certifikat handlar mycket om att hitta den exakta punkten för en vändning.

Det finns flera metoder för att komma fram till när det kommer att svänga. Du kommer att hitta diagram som är till för att hitta brytpunkter. Dessa är aldrig exakta men kan ändå vara en god vägledning.

Du kan också använda dig av medelvärden för stängningskurser. Genom att se på ett diagram där du har tecknat ner stängningskurserna under en period på cirka två månader kan du se om trenden går uppåt eller nedåt.

Det finns förstås appar och program som hjälper dig att göra detta. Det här kan du göra för index, enskild aktie, valutor, råvaror och kryptovalutor. Att vara medveten om en trend som tycks vara på gång eller hålla i sig är en hjälp och med tiden lär du dig när det är dags att agera. Detta särskilt då du handlar med värdet på en viss typ av tillgång och börjar känna igen vad som triggar nedgångar och uppgångar för dess värde.

Bull och Bear hos Avanza och Nordnet

Du kan handla med Bull och Bear certifikat hos Avanza och Nordnet och det är det många som gör. Det här kan kännas som trygga alternativ då både Avanza och Nordnet är väletablerade i Sverige.

Du får tillgång till aktier och index och du använder dig av en plattform som fungerar smidigt på din dator och på din mobil. Fast det måste sägas att det finns brister med Bull och Bear hos Avanza och Nordnet.

Det ges inte kredit på samma sätt som med andra alternativ. Du får inte möjlighet att handla med kryptovaluta och en bredd av underliggande tillgångar på samma sätt som med andra alternativ. Visst det är tryggt, men låt oss se på alternativ…

Bättre alternativ till Bull och Bear

Det finns faktiskt bättre alternativ till Bull och Bear med Avanza och Nordnet. Idag kan du handla med CFD på säkra och smidiga nätmäklares plattformar. Det handlar verkligen inte om att ta någon risk.

Med en reglerad och säker europeisk CFD plattform så får du tillgång till varianter av CFD certifikat som du inte finner på Avanza och Nordnet. Dessutom slipper du begränsningar för aktier i USA och mer som kan bli irriterande på Nordnet och Avanza.

När du vill handla Bull och Bear med hävstång är det också klokt att ta en titt på andra alternativ. Det finns möjlighet till mycket bättre hävstång och villkor som gagnar dig då du kanske har en mindre budget.

Redo att positionera dig för en Bull och/eller Bear Market med CFD? Ta dig en titt på de 3 bästa CFD mäklarna 2023 :

Skilling - Bästa Mäklaren 2023 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

Summering

Vi hoppas att vår artikel om Bull och Bear har gett dig den information du behövde och att du nu är redo att börja investera med Bull & Bear certifikat. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningsmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång.

Det här är säkra och välkända namn som lever upp till mycket strikta regler. De är mycket bra alternativ till Avanza och Nordnet för dig som vill få ut mer av dina investeringar på kort tid.

Ta en titt på:

Skilling - Bästa Mäklaren 2023 – BankID och Swish – Svensk kundtjänst - Klicka här för att läsa mer
IG Europe - Världens största CFD mäklare – Mer än 17 000 tillgångar – Erbjuder även Optioner och Turbowarranter - Besök IG

 

Share