Blanka aktier Avanza

Blanka aktier Avanza – hur du bättre kan blanka aktier

Intresserad av att blanka aktier Avanza? Avanza är Sveriges kanske mest populära nätmäklare för aktiehandel. Utöver traditionel aktiehandel så är det möjligt att blanka aktier via Avanza och handla med ett begränsat antal derivatinstrument som till exempel optioner och terminer. 

Dessa alternativ eftersöks av många eftersom de möjliggör en negativ exponering i den undeliggande tillgången. Enklare sagt, genom att blanka aktier och handla med derivatinstrument som optioner och terminer, kan man spekulera i nedgång i en specifik tillgång och tjäna pengar i börsnedgång.

Men är blanka aktier hos Avanza det enda alternativet för dig som vill investera och spekulera på börsen? Måste man verkligen begränsa sig till att blanka aktier eller spekulera med säljoptioner och terminer för att positionerar sig för en nedgång? Finns det andra alternativ till de traditionella nätmäklarna och deras utbud?

Låt oss först snabbt gå igenom vad det innebär att blanka aktier Avanza

Att blanka aktier innebär att man avyttrar ett tillgång (oftast en aktie) som man från början inte äger. Det kallas att blanka, eller ”ligga kort”.

Vilka alternativ finns då tillgängliga för traders istället för att blanka aktier. Ett av de mest populära alternativen är CFD – ett derivatinstrument som flitigt används runt om i världen av både institutionella investerare, erfarna investerare och daytraders.

Nedan går vi igenom fyra anledningar till varför handel med sälj-CFDs kan vara fördelaktigt istället för att blanka aktier.

Först och främst så är riskerna mer begränsade när man handlar med CFDs än när man blankar aktier. Risken är att aktierna kan komma att stiga i värde. Därmed minskas marginalen för aktieblankningsaffären samtidigt som nätmäklaren kräver ränta. Även courtage tillkommer. Om man istället investerar i sälj-CFDs så kan man inte förlora mer än kostnaden för kontrakten som införskaffats om man inte utnyttjar hävstången.

Redo att börja handla med CFD och blanka aktier? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Samtidigt är det möjligt att investera i CFDs med en mindre summa än som oftast krävs när man väljer att blanka aktier och direkt äga aktien. När du blankar 100 aktier ställs du inför risken att en prisuppgång i den underliggande aktie kommer att ske. Om du istället köper sälj-CFDs istället för att blanka aktierna så är risken begränsad till kostnaden för CFDer så länge ingen hävstång används.

Med CFDs har du möjligheten att positionera dig i flera aktier eftersom CFDer är billigare jämfört med att blanka aktier Avanza. Det är alltså möjligt att sprida riskerna och utöka din investeringsportfölj.

Blanka aktier är begränsat till just en tillgång, nämligen aktier. Det går alltså inte att blanka råvaror, kryptovalutor, valutor och index. Samtidigt är långt ifrån alla aktier hos nätmäklare öppna för blankning. De etablerade nätmäklarna erbjuder ett begränsat utbud av blankningsbara aktier. Dessa aktier är nästintill om inte fullt ut från de nordiska börserna.
I stark kontrast står CFD-mäklare som erbjuder möjligheten att positionera sig för en nedgång i en rad olika typer av tillgångar från hela världen.

Hos de flesta nätmäklare kan man inte blanka aktier eller handla derivatinstrument i de vanliga kontona. De kräver att man skickar in avtal berörande värdepapperslån, ett avtal som normalt sett kräver att man har ett godkänt kreditavtal.

Hos rekommenderade CFD mäklare så är det fritt fram att spekulera i en rad underliggande tillgångar med CFDer och utnyttja hävstång så fort som du skapat ditt konto. Med ett flertal CFD mäklare går det att registrera sig med hjälp av BankID, vilket innebär att man kan komma igång och handla med CFDer på bara några minuter.

Sammanfattning

Visst finns det alternativ till att blanka aktier Avanza. Blanka aktier är långt ifrån den enda metoden som finns ute på marknaden för traders som vill positionera sig inför en nedgång i en aktie. Andra alternativ är en rad derivatinstrument som optioner, terminer och CFDs. 

Vanligtvis har nätmäklare ett mycket begränsat utbud av tillgångar som kan man spekulera i via derivatinstrument.

Därtill, är det inte möjligt att handla med dessa instrument direkt vanliga handelskonton då nätmäklare kräver extra avtal och kreditavtal. 

För den som önskar att komma igång snabbt för spekulera i en nedgång och inte begränsa sig till att blanka aktier står sig handel med CFDs hos en CFD mäklare som ett bra alternativ. 

Hos våra rekommenderade CFD mäklare erbjuds möjligheten att exponera sig mot en nedgång inte bara i ett fåtal nordiska aktier utan i en imponerande mängd av andra tillgångar. Det är möjligt att gå kort i valutor, råvaror, utländska och svenska aktier, kryptovalutor, ETFer och index.

Vi hoppas att vår artikel om blanka aktier har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share