Blanka aktier Nordnet

Blanka aktier Nordnet – allt du behöver veta för att bättre blanka aktier

Enligt statistik från 2019 så väljer bara två procent av Nordnets kunder att blanka aktier. I denna artikel går vi igenom varför det inte är populärare än så att blanka aktier Nordnet. Vidare diskuterar vi alternativ som ersätter blanking för den som vill spekulera i nedgång och tjäna pengar inte bara på fallande aktiekurser utan även på fallande värden i andra tillgångar.

Att blanka aktier – dvs sälja aktier man egentligen inte har utan har lånat, har varit tillåtet i Sverige sedan 1991 och används flitigt av stora institutioner och professionella investerare. Framförallt hedgefonder grundar en stor del av sin strategi på just blankning då det möjliggör vinst även vid fallande kurser. Det är därför största sannolikhet hedgefonder som är mest aktiva inom blankning på den svenska marknaden.

Med åren har möjligheten att blanka aktier även öppnats upp mot privatpersoner. Idag kan även privatplacerare och daytraders blanka aktier hos Nordnet och andra traditionella nätmäklare som till exempel Avanza.

Rubriken till en omtalad artikel i Nordnets medlemsbrev från 2007 löd ”Blanka aktier och tjäna pengar på börsnedgång”. Det är inte bara nätmäklare som uppmuntrat denna form av handel. Även artiklar i etablerade finansidor har lyft fram fördelarna med att blanka aktier för de som tror på en negativ utveckling av aktier och börs.

Att blanka aktier är en av flera metoder som används för att tjäna pengar under börsfrossa och fallande aktiekurser är ingen nyhet. Men är det verkligen populärt bland svenska privatplacerare och daytraders att blanka aktier?

Enligt en artikel i Affärsvärlden från 2019 som diskuterar blankning för osäkra börstider, nämns det att blanka aktier hos Nordnet bra görs av omkring 2 av deras kunder. Det påpekas även att trenden på senare år är negativ. I samma artikel påpekas det också att andelen kunder som blankar hos Avanza är “försvinnande liten”.

Baserat på ovan information kan man utläsa att blanka aktier inte är så populärt som man kanske skulle tro. Detta förvånar då mycket har skrivits om fördelarna med blankning – det är ju trots allt en av de mest populära metoderna för att spekulera i nedgång.

Så varför är det inte mer populärt att blanka aktier? Vilka nackdelar finns det med att blanka aktier Nordnet? Faktorer som kostnader, risker, begränsat utbud av blankningsbara aktier och bättre alternativ är de främsta orsakerna.

Redo att börja blanka aktier? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Kostnader för att blanka aktier Nordnet

När det gäller kostnader så tas det ut en ränta på aktier på mellan 1,5 till 3 procent räknat som årsränta. Även administrationskostnader och courtage kan tillkomma.

En annan belastning är säkerhetskravet som nätmäklare ställer – ett helt rimligt krav då blankning är riskfyllt.

Om man trots ovan väljer att blanka aktier, vilka tillgångar kan man då blanka? Utbudet av blankingsbara aktier förändras men men är överlag begränsad till framförallt nordiska storbolagsaktier. Därför kan det vara svårt att blanka aktier Nordnet.

Vilka alternativ utöver att blanka i aktier finns det då för den som vill spekulera i nedgång? Hos de traditionella nätmäklarna är det främst derivatprodukter som terminer, optioner och ETFer som till en viss utsträckning ersatt blanking.

Förutom att blanka en aktie i ett enskilt aktiebolag, kan det vara intressant att blanka ett helt index, råvaror, internationella aktier, kryptovalutor och valutor om risken för en neddgång är betydande.

För detta är derivatprodukten CFD ett utmärkt instrument. CFDs handlar man enklast hos CFD mäklare. Dessa mäklare erbjuder privatplacerare och daytraders en uppsjö av underliggande tillgångar att spekulera i.

CFDs är på många sätt likt andra derivatinstrument som terminer och optioner. Det är kanske skillnaden av utbudet av underliggande tillgångar som står ut mest.

Då de traditionella nätmäklarna erbjuder optioner och terminer kopplade till ett mycket begränsat utbud av underliggande tillgångar, erbjuder CFD mäklare en uppsjö av tillgångar att spekulera i.

Handel med CFDs möjliggör därför placeraren att diversifiera sin investeringsportfölj då man kan spekulera i en rad olika tillgångar som inte finns tillgängliga för blankning eller derivathandel hos traditionella nätmäklare.

Vi hoppas att vår artikel om blanka aktier har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share