Vad är blanka aktier?

Vad är blanka aktier? Allt du behöver veta om att blanka aktier

Att blanka aktier har länge varit en populär metod för profesionella och insitutionella investerare att tjäna pengar vid nedgång. Även på senare tid så har daytraders börjat anamma aktieblanking som handelsstrategi när orosmoln dra ihop sig över specifika aktier. I denna artikel ämnar vi att svara på frågan: vad är blanka aktier. Låt oss först börja med att förklara vad är blanka aktier. Därefter kommer en kort genomgång av en rad andra investeringsalternativ som finns tillgängliga för daytraders för att tjäna pengar vid just en nedgång och de har minst sagt lärt sig vad är blanka aktier på ett bra sätt.

Blanka aktier

Första steget mot att blanka aktier är att låna aktier från aktieägaren för att sedan avyttra innehavet direkt på börsen. När detta är genomfört har du frigjort kapital som du nu kan återinvestera när aktien har sjunkit i värde.

När aktien väl sjunkit i värde återköper du aktierna till en lägre kurs. Det slutliga steget är sedan att lämna tillbaka aktierna. Förhoppningsvis har aktierna då gått upp i värde. Förtjänsten är mellanskillnaden – skillnaden mellan aktievärdet som du lånade och priset som du sedan köpte aktierna för. I en del fall måste man även dra av aktielån och courtage som närmäklare tar ut får att låna ut sina aktier.


Räntebärande tillgångar

Att positionera sig i räntebärande tillgångar som obligationer, sparkonton, eller räntefonder är några av de mer traditionella alternativen.  De erbjuder inte direkt den högsta avkastningen men du bevarar åtminstonde ditt investering.

Contracts For Difference – CFD
I dagsläget erbjuder CFD mäklare dig en mängd olika tillgångar att handla CFDs med – allt ifrån index, ETFer, aktier, kryptovalutor till valutor och råvaror. Alla CFDs kan handlas som köp och sälj, beroende på om du tror på en upp eller nedgång av värdet i den underliggande tillgången.

Redo att börja blanka aktier? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Fördelen med CFDs är att ett relativt litet startkapital krävs då mäklare erbjuder leverage/hävstång. CFDs är också relativt enkla att handla med.

Spekulera i Bear ETFer

En börshandlad fond eller ETF (Exchange-traded fund) är en fond som handlas över en börs – kort förklarat så innebär detta att värdet på en ETF följer den börs som ETF-fonden är kopplad till. Det finns två typer av ETFer:  Bull ETFer och Bear ETFer.

En Bull ETF stiger när börsen som den är kopplad till stiger. Således är Bull ETFer alltså för investeraren som tror på en positiv utveckling för en specifik börs. En Bear ETF stiger i värde när börsen som den är kopplad till sjunker i värde – Bear ETFer är således ett alternativ för dig som tror på en börsnedgång.

Tyvärr är nästintill alla ETFer som erbjuds i dagsläget Bull ETFer vilket innebär att daytraders med en negativ syn på marknaden har få alternativ.

Ett populärt alternativ för svenska traders som önskar positionera sig för en nedgång i OMXS30 är XACT Bear 2. Överlag passar ETFer för korta positioneringar och daytrading på grund av daglig ombalansering och höga avgifter.

Terminer (Futures och Forwards)

Terminer ebjuder dig möjligheten att spekulera i det framtida värdet av en underliggande tillgång. Terminaffärer kan användas för att få en negativ exponering i den undeliggande tillgången genom att sälja terminskontrakt.

Terminer finns för en rad olika underliggande tillgångar som till exempel valutor, råvaror, och index. Vanligast är det att spekulera i aktieterminer.

Terminer är ett komplicerat finansiellt instrument som kan handlas med hävstång hos en rad olika nätmäklare. Risken är stor och därmed även den potentiella avkastningen.

Sammanfattning
Aktieblankning är till skillnad från de andra alternativen baserat på att man positionerar sig direkt i ett aktieslag snarare än att spekulera i ett finansiellt derivatinstrument (CFDs, ETFer, terminer) som är kopplat till en underliggande tillgång. Vidare, att blanka aktier skiljer sig tydligt från en passiv investering i räntebärande tillgångar som obligationer och sparkonton.

Tidsmässigt är en del alternativ mindre tidskrävande än andra – handel med derivatinstrument och aktieblanking kräver ett större engagemant än att investera i räntebärande alternativ och passar därför för först och främst för daytraders.

Riskmässigt är inga av investeringsalternativen perfekta – alla investeringar innebär risktagande. Detta är tydligtnär man lånar aktieinnehav för att blanka eller använder sig av hävstång när man handlar med derivatinstrument och kan vara svaret på vad är blanka aktier.

Ska man då blanka aktier eller spekulera med hjälp av ett derivatinstrument förutsett att man anser att de räntebärande alternativen är ointressanta? Både aktieblankning och handel med CFDs och terminer är goda alternativ  om man vill spekulera i en negativ kursförändring i aktier, är villig att ta risker och har tid för att övervaka sina positioner.

Praktiskt är det enklare att komma igång med CFD handel då detta derivatinstrument är utvecklat för att traders ska kunna exponera sig snabbt och enkelt mot såväl upp som nedgångar i en rad olika tillgångar.

Till skillnad från traditionella nätmäklare som framförallt fokuserar på att erbjuda traders tillgång till aktier och index, erbjuder CFD mäklare ett brett utbud av olika tillgångar där man utan extra krav kan spekulera i både köp och sälj CFDs.

Hos de traditionella nätmäklarna anses aktieblanking och spekulation i terminer som något utöver det vanliga och riskfyllt. Därför behöver man genomgå en process och ansöka för att uppgradera sitt aktie och fondkonto hos en traditionel nätmäklare för att få blanka aktier eller handla med terminer.

Det är sammantaget snabbare och enklare att skapa ett konto hos en rekommenderad CFD mäklare och positionera sig i sälj-CFDs för att få en negativ exponering mot den underliggande tillgången. Vi hoppas denna artikel har svara på frågan Vad är blanka aktier?

Vi hoppas att vår artikel om blanka aktier har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla kort i nedgång:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share