Låna till aktier? Handla aktier med hävstång utan låneansökan

Söker du information om att låna till aktier? Det är vanligt att låna pengar för aktiehandel. Alla stora banker och nätmäklare har någon form av aktielån och idag finns det ju även en rad av kreditgivare som kan hjälpa till med privatlån för detta syfte. Om du ska låna till aktier är givetvis en fråga som beror på många faktorer. Var dock medveten om att det finns möjlighet att handla aktier med hävstång som en enklare form av kredit istället för att låna till aktier.

För dig som inte har möjlighet att ta lån för aktier eller vars budget inte rymmer för den här typen av investering finns det CFD-handel som ett alternativ. CFD-aktier fungerar lite annorlunda jämfört med klassisk aktiehandel men bygger på samma principer.

Har du ett naturligt intresse för aktiers prisutveckling bör du läsa vidare för att lära dig mer om hur du kan handla aktier med hävstång utan att behöva vända sig till din bank, kreditgivare eller nätmäklare för att ansöka om ett lån.

Handla aktier med hävstång

För att förstå hur du kan handla aktier med hävstång måste vi först och främst röna ut vad hävstång är. På engelska kallas hävstång för leverage vilket också kan översättas som hävstångskraft eller inflytande.

När du handlar aktier med hävstång som förstorar din investering ett visst antal gånger går det att få en större fördel av mindre prisrörelser. Det innebär i praktiken att du kan göra mycket mer med det kapital du har.

Inom CFD-handel så är hävstången är en form av automatiskt lån som CFD mäklaren ger dig. Det hela fungerar i grund och botten på följande vis:

 • Du investerar i en position för en underliggande tillgång. Din insats kallas för marginalkrav.
 • Din insats är en mindre del av affärens värde. Resten läggs in av CFD mäklaren och skapar din hävstång.

Låt oss säga att du vill handla aktier för 200 kronor per aktie. Du vill köpa 100 aktier vilket hade inneburit 20 000 kronor om du köpt aktier på vanlig väg. Detta minus avgifter och courtage som också läggs till när du handlar med aktier.

Om du säljer dina aktier då värdet på varje aktie gått upp med tjugolapp så har du gjort en vinst på 2000 kronor med din aktieaffär.

Med hävstång så behöver du inte betala hela summan och det är heller inte så att du köper faktiska aktier. Det är värdet på aktien som du handlar med.

Olika typer av hävstångshandel

Det finns lite olika typer av hävstångshandel och beroende på vilken typ du väljer så kommer hävstången också att fungera på olika sätt.

Exempel på alternativ för hävstångshandel:

 • CFDer
 • Optioner
 • Vanilla-optioner
 • Barriers
 • Turbowarranter

Om du handlar med optioner eller barriers är det för det mesta så att du betalar en premie som är hela din risk då du öppnar en position. Det här fungerar på ungefär samma sätt med turbowarranter. Den här typen av produkter gör det lite lättare att justera hävstången och därmed din risk.

I grund och botten handlar det om att få en större exponering inom en utvald marknad. Med ett mindre kapital kan du göra en bättre investering. Fast vi måste komma ihåg att du samtidigt ökar din risk. Om du har fel med ditt antagande om en prisrörelse så ska du stå både för din förlorade insats och den hävstång som nätmäklaren har gett dig.

CFD aktier – Hur fungerar det?

CFD står för Contract for Difference. Du kommer i grund och botten att investera i ett kontrakt där det är priset då du ingår kontraktet och då du går ur det som avgör om du tjänar eller förlorar på affären. Det är prisutvecklingen på den underliggande tillgången för ett CFD-kontrakt som du handlar med.

CFD aktier går alltså ut på att försöka ta rätt position på priset för en utvald aktie. Du kommer inte att köpa aktien utan kontraktet för dess pris.

Det kan se ut på följande vis:

 • Du väljer en CFD aktie som gäller för ett företag som du har koll på.
 • Du tror att den här aktien är på gång att öka i värde och går därmed lång med din CFD-affär. Skulle du tro tvärtom så går du kort.
 • Du ser värdet på aktien presenterat som X/Y. X-värdet står för säljpriset medan Y står för köppriset. Skillnaden mellan X och Y är det som kallas för Spread. Låt oss säga att X är 40 och Y är 42. Då har du en spread på 2 punkter och säljpriset är 40.
 • Du köper nu 100 CFDer för köppriset 42 vilket skulle innebära 4200 kronor från dig.
 • Du får dock en hävstång på 5:1 och med ett marginalkrav på 20% så du behöver bara betala 840 kronor, resten skjuter CFD mäklaren in automatiskt när du öppnar din CFD-aktie position.
 • Aktien stiger i värde med 10 och du säljer. Du får 5000 kronor och har tjänat 800 kronor.

Du får förstås dra av eventuellt courtage och avgifter för att se din verkliga vinst på affären. Det som blir kvar på ditt tradingkonto är summan du satte in och vinsten minus courtage.

Om du har fel är det förstås så att du förlorar både insättning samtidigt som du måste betala för hävstången du fick. Här finns det säkerhetsverktyg att använda som kan göra att din förlust blir mindre som till exempel att affären avslutas automatiskt om du når en viss förlust.

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 14 500 globala aktier – Besök IG
eToro – Handla aktier både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Det går att handla CFDer utan hävstång

Det är viktigt att säga att det är fullt möjligt att handla med CFD aktier utan hävstång. Det innebär kanske att du får en mycket mindre vinst men det går ju att fortsätta investera på detta vis tills du har en större summa på ditt tradingkonto.

Om du har tålamod att skynda långsamt är handel med CFD aktier utan hävstång det säkraste alternativet. Med den tar du aldrig risken att handla med hävstång. Fast du är förstås utan den skjuts som det smarta hävstångslånet kan ge dig.

Den bästa CFD mäklaren för CFD handel utan hävstång är eToro.

Fördelar med CFD aktier

Fördelarna med CFD aktier är många. Det är ju också därför som så många väljer att ge sig på den här typen av trading. Vi börjar med att se på viktiga plus innan vi synar några minst lika viktiga nackdelar med CFD aktiehandel.

 • Hävstången som du kan ta gör det möjligt för dig att investera mer i CFD aktier än vad som hade varit möjligt med vanlig aktiehandel.
 • Då du inte hade fått ett lån av en mäklare eller bank för att köpa aktier får du hävstången automatiskt från din CFD mäklare när du börjar handla. Det krävs inga extra ansökningar eller kreditprövningar för att komma igång.
 • Det går snabbt att handla med CFD aktier. Du klarar det hela på din mobil eller dator och avsluten är omdelbara.
 • Du kan välja aktier från hela världen via CDD mäklare som har ett brett utbud.
 • Du behöver bara fokusera på prisrörelsen för den underliggande aktien.
 • Processen är lätt att förstå och även nybörjare på aktiehandel kan klara sig mycket bra med den här typen av handel.
 • CFD mäklare som erbjuder hävstång i form av den här typen av automatiskt lån till aktier har många gånger många andra funktioner som du kan dra nytta av för att få bättre resultat.
 • Dessa CFD mäklare erbjuder även hävstångshandel på samma sätt för andra typer av tillgångar som valuta, råvaror, ETF:er, kryptovalutor och aktieindex.
 • Det finns gratis demokonton där du utan risk kan testa att handla med CFD aktier.

Nackdelar med CFD aktier

Solen har sina fläckar och för att du ska lyckas med att handla aktier med hävstång bör du givetvis vara väl medveten om fallgroparna. Här är några av de viktigaste att komma ihåg:

 • Om du förlorar din CFD-affär förlorar du mer än din insats med hävstång. Då kommer affären alltså att kosta dig mer än det du först lade på den.
 • Det kan upplevas som lite besvärligt att förstå precis hur hävstången fungerar då du är ny på den här typen av aktiehandel.
 • Säkerhetsverktyg är inte automatiska och du måste sätta dig in i hur du kan använda dessa för att minimera dina risker. Dock har seriösa CFD mäklaren negativa balansskydd, vilket innebär att du inte kan förlora mer än dina totala insättningar.
 • Du ska komma ihåg att deklarera dina vinster då din CFD mäklare kanske inte skickar in kontrolluppgifter till svenska myndigheter. Det finns gott om CFD mäklare som gör detta automatiskt, men det är inget du kan räkna med trots att en handelsplattform är gjord för att fungera bra för svenska traders.

Tips för att lyckas med CFD aktier

Det finns flera viktiga tips för dig som vill lyckas med att handla med CFD aktier. Det här är affärer som är snabba och spännande. Kom ihåg att du kan förbereda dig väl med mer kunskap och givetvis också genom att välja den bästa handelsplattformen online för CFD aktier.

Tänk på att:

 • Ta reda på courtage och avgifter. Det finns CFD mäklare som inte tar ut någon provision och courtage. De kommer istället att få in sina pengar på de spreads som de erbjuder. Det kan vara en fördel eller nackdel för dig. Räkna lite på detta innan du bestämmer dig för om det är ett bra erbjudande för CFD trading eller inte.
 • Du kan lära dig mycket med demokonton. Innan du lägger dina pengar på CFD aktier bör du testa det hela gratis. Med ett demokonto får du en summa virtuella slantar som du kan handla med. Du tar inga risker men gör förstås heller inga äkta vinster.
 • Det kan finnas appar, utbildningsmaterial och annan hjälp. För att få bättre koll på hur en aktie kan tänkas röra på sig under den period du vill handla med den med CFD kan du använda dig av appar och andra verktyg. Du kan få grafer som gör det lättare att se trender. Det ger dig möjligheten att fatta klokare beslut och minska risken för förlust.
 • Du kan nätverka med andra som handlar med CFD aktier. Det finns CFD mäklare, som eToro, som jobbar särskilt med sociala nätverk inom sin plattform. Med dessa går det att prata med andra och få tips och insikter.
 • Det går att kopiera andra. Du kan också välja att kopiera proffs och handla precis som de gör. Det här kan innebära en mindre avgift men det kan det ju vara värt då du minskar din risk för förlust på detta vis. Dessutom är kopiering av andras aktivitet ett bra sätt att lära sig på. Även inom detta område är eToro det bästa alternativet.
 • Göra upp en budget. Du bör alltid handla med CFD aktier med en budget som håller för dig. Det här ska vara en budget som består av pengar som du har råd att förlora. När du väl gör goda affärer bör du också ha en plan för vinsterna. Fundera lite på hur du ska återinvestera det du vinner och vad du eventuellt vill plocka ut från ditt tradingkonto.
 • Övning ger färdighet. Ta en titt på siffrorna för hur många som lyckas med CFD-handel på de kända handelsplattformarna. Det är för det mesta färre än hälften av alla som handlar. Det är lätt att vara lite för förhastad men övning ger färdighet. Om du bara är envis och fortsätter att lära dig från dina egna och andras misstag kan du tids nog se en bättre utvecklingskurva för dina affärer.
 • Jämföra handelsplattformar och CFD mäklare. Det är jättebra med recensioner och information av olika plattformar för handel med CFD aktier. Men tänk på att undersöka de detaljer som är viktiga för dig. Det kan handla om att du vill ha din trading på din mobiltelefon eller att du har ett behov av mer utbildningsmaterial. Undersök och jämför innan du väljer plattform! Vi har jämfört och testat de bästa alternativen som du kan läsa mer om här. De tre bästa CFD mäklarna enligt vårt test 2021 är:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 14 500 globala aktier – Besök IG
eToro – Handla aktier både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Sammanfattning – låna till aktier

Handel med CFD aktier är en möjlighet för dig som har en mindre budget eller inte kan låna till aktier på traditionell väg. Det går att handla aktier med hävstång som på ett smidigt sätt ökar din exponering och chansen till en bättre vinst.

Precis som det finns risker med att låna till aktier så finns förstås risker med den här typen av handel och det är viktigt att du är väl insatt både i fördelar och nackdelar innan du drar igång. Dessutom bör du förstå hur du på bästa vis lägger upp en rimlig budget för CFD handel med aktier.

Dra nytta av gratis demokonton och av alla fina verktyg som finns för att skapa en tryggare och bättre informerad handel med CFD aktier. När du tänker igenom hur du handlar och med vilken handelsplattform kan du se fram emot aktiehandel som är stimulerande och som ger dig goda chanser till vinster.

Det kan vara mycket klokt att se på större internationella handelsplattformar som vänder sig till svenska traders för att få en god bredd och de aktier som inte normalt sett förekommer hos svenska nätmäklare. Men oavsett vilken aktie du väljer att handla med CFDer för så är det A och O att du läser på och känner dig säker i ditt val av position.

Share