cfd eller aktier

CFD eller aktier – Vi vägleder dig i ditt val | CFD-handel vs aktiehandel

En av de vanligaste frågorna vi får är om man skall handla med CFD eller aktier?

Frågan i sig själv kanske är rak men svaret måste tyvärr bli lite nyanserat beroende på vad man menar med just en CFD eller en aktie.

Faktum är att du kan handla svenska och utländska aktier med CFD med lätthet och det kan göras genom CFD-mäklare som har sitt aktieutbud på svenska.

CFD handel vs aktiehandel?

Frågan om man skall välja att spekulera i aktier i form av CFD eller köpa och sälja aktier som värdepapper kan oftast svaras på genom att titta på vilken målsättning du har med att handla med värdepapper.

Om du är enbart ute efter att spekulera i prisförändringar i en eller flera aktiekurser så brukar oftast CFD aktier, alltså CFD:er som har den underliggande aktien som prissättning vara det bästa alternativet.

Hur kommer då detta sig?

 • CFD är ett derivatinstrument som är skapat för att maximera möjligheterna att tillgodose sig större avkastning från små prisförändringar.
 • Med hjälp av hävstången som CFD-mäklaren ger dig, kan du spekulera i aktier med en bråkdel av det kapital som skulle krävas om du skulle köpa samma aktier direkt.
 • Samtidigt är CFD ett finansiellt kontrakt som du ingår med din CFD-mäklare om utbyta skillnaden på priset då positionen öppnades och stängdes.

Därigenom äger du inte den fysiska aktien utan handlar bara med prisskillnader för aktien. Dessa tre egenskaper är viktiga att ha i åtankarna när du står inför valet att handla med CFD eller aktier.

CFD – för dig som vill spekulera i aktier

Fördelarna med CFD som spekulationsinstrument är många.

 • Hävstångseffekt: du kan dra nytta av hävstångseffekten i din handel vilket innebär att du kan ta större och fler aktiepositioner.
 • 24/5: du kan spekulera i aktier dygnet runt, fem dagar i veckan.
 • Korta positioner utan blankning och hedging: du kan ta korta positioner i aktier  – det vill säga att spekulera i att aktiekuser kommer att falla, samt hega ditt innehav mot en nedgång.
 • Tillgång till både svenska, amerikanska, europeiska och aktier från en rad andra marknader genom ett enda handelskonto.

Om detta tilltalar dig och passar in med din målsättning rekommenderar vi Skilling.

Skilling har ett stort utbud av svenska och utländska CFD-aktier att handla med och innehav licensierad från CySec – Cyperns motsvarighet till svenska finansinspektionen. Klicka här för att läsa mer om Skilling

När passar aktier bättre än CFD?

Om din målsättning är investera och spara långsiktigt i aktier och ta del av aktieutdelning då är CFD inte det bästa alternativet.

Då passar snarare investering i aktier via din bank eller nätmäklare dig bäst.

Din finansiella riskbenägenhet är också en viktig fråga: CFD är designade för en kort- till medellång placeringshorisont så som daytrading eller swing trading och den inbyggda hävstången gör CFD handel riskfylld.

CFD eller aktier – en sammanfattning

Det finns många fördelar med att spekulera i aktier med CFD. Men samtidigt finns det också en rad olika fördelar med aktiehandel.

Snarare än att tänka CFD eller aktier så borde man se dem som komplement till varandra. Men oavsett vad du väljer så är det bäst att tänka igenom vad din målsättning är. Är intresserad av att:

 1. spekulera på kort- till medlång sikt
 2. investera med en längre placeringshorisont
 3. fokusera på att uppnå avkastning från korta prisförändringar
 4. lägga vikten på en långsiktig kursutveckling
 5. Dra nytta av hävstång och handla med mindre kapital
 6. föredra mindre risk och potentiellt lägre avkastning

Svarar du ja på frågorna 1-3 så kan CFD vara ett intressant alternativ för dig. Svarar du ja till frågorna 4-6 är aktier med största sannolikhet mer relevant för dig.

För er som ser fördelarna med både CFD och aktier då kan det vara intressant att använda sig av CFD som ett kompletterande placeringsverktyg – speciellt för riskhanteringstrategier som hedging.

Vi hoppas att vår artikel om CFD eller aktier har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med demokonto:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Söker du mer information om möjligheterna att spekulera i svenska och utländska aktier med CFD? Klicka isåfall här för att läsa mer

Share