cfd eller aktier

CFD eller aktier – vi vägleder dig i ditt val av sätt att handla

En av de vanligaste frågorna vi får är om man skall handla med CFD eller aktier? Frågan i sig själv kanske är rak men svaret måste tyvärr bli lite nyanserat beroende på vad man menar med just en CFD eller en aktie. Faktum är att du kan handla svenska och utländska aktier med en CFD med lätthet och det kan göras genom CFD-mäklare som har sitt aktieutbud på svenska.

Frågan om man skall välja att handla med CFD som instrument eller aktieköp som värdepapper kan oftast svaras på med vilken målsättning en handlare handlar med värdepapper. Om du är enbart ute efter att spekulera i prisförändringar i en eller flera aktiekurser så brukar oftast CFD:er som har den underliggande aktien som prissättning vara det bästa alternativet.

Detta mer generella svaret bygger på en hel del faktorer och funktioner i CFD:er som instrument och hur de är uppbyggda; med en CFD äger du inte den underliggande tillgången (så som en aktie i Volvo eller SKF) utan igår istället ett kontrakt med din CFD-mäklare om priset kommer gå upp eller ner. Därigenom äger du inte den fysiska aktien utan handlar bara med prisskillnader för aktien, detta dock precis som om du hade köpt den fysiska aktien. Dessa funktioner för spekulation kan och bör avgöra om du ska handla med CFD eller aktier.

Om du vill spekulationshandla

Fördelarna med CFD:er som spekulationsinstrument (det vill säga om du tror att priset kommer gå upp eller ner) är många; du får tillgång till hävstångseffekt hos din CFD-mäklare vilket innebär att du kan ta större och fler aktiepositioner, du kan handla aktier dygnet runt, du kan korta aktiehandel (det vill säga att du kan göra en lönsam trade även om priset på aktien går ner) och du får tillgång till både svenska, amerikanska, europeiska och exotiska aktier (så som aktier från Japan eller Brasilien) genom ett enda CFD-konto.

Om dessa typer av funktioner tilltalar dig och passar in med din handelsmålsättning rekommenderar vi Skilling som har ett stort utbud av svenska och utländska aktier att handla med, tillstånd från svenska Finansinspektionen för handel med värdepapper, plattform och kundtjänst på svenska och en riktigt bra handelsapp för mobilen. Klicka här för att läsa mer om Skilling.

Om du vill vara aktiv ägare eller långsiktigt spara genom aktier

Om din målsättning är att ha äganderätt i i företaget som du köper aktier i eller långsiktigt investera eller spara i aktier är CFD inte det bästa alternativet utan då passar traditionella aktieköp (genom din bank eller nätmäklare) dig bäst. I och med ett sådan traditionellt köp aktier som ett värdepapper får du en liten del äganderätt i företaget vilket gör att du kan gå på bolagsstämmor och aktivt medverka i röstningar. Efter som ett aktieköp med CFD innebär att du inte äger den fysiska tillgången (i det här fallet en aktie i ett företag) har du inte rätt till aktivt ägande.

CFD:er är också designade för korta till medellånga investeringar så som daytrading eller hålla en aktie över en till veckor. Om du är intresserad av långsiktigt sparande eller investeringar genom aktier är CFD:er oftast inte rätt instrument att använda. Detta beror på att CFD:er är specialbyggda för att utnyttja snabba prisförändringar och om du inte är intresserad av att fånga dessa faller de flesta CFD-funktioner om intet.

CFD eller aktier – en sammanfattning

Som du förhoppningsvis förstått av denna artikeln går det bra att handla med aktier via en CFD och en CFD-mäklare, däremot kan du inte få tillgång till CFD-fördelar om du bara köper aktien som ett enskilt värdepapper. Om du skall välja att handla med aktier via en CFD eller bara köpa det enskilda värdepappret för en aktie, skall du först förstå varför du vill handla. Om du är intresserad av att göra lönsamma trades från prisförändringar som händer snabbt bör du välja CFD:er men om du är intresserad av aktivt ägarskap eller långsiktigt sparande genom investeringar bör du välja att köpa aktier som värdepapper hos din bank eller traditionell nätmäklare.

Reklam: Vi hoppas att vår artikel om CFD eller aktier har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med demokonto:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share