handla med råvaror avanza

Handla med råvaror Avanza – Allt du behöver veta innan du handlar

Reklaminformation till våra läsare: Denna artikel inkluderar sponsrade reklamlänkar till våra mäklarpartners. CFDHandelSverige.se använder intäkter från dessa sponsrade länkar för att förbättra och förnya vår site.

Är du intresserad av att handla med råvaror Avanza och vill veta mer om hur det går till. I denna artikeln har vi sammanfattat det viktigaste du bör veta och tänka på när du ger dig in på råvaruhandel och testar på Avanza.

Först och främst, Avanza är inte specialister på råvaror utan är väldigt bra på aktier i stället. Avanza tillhandahåller inga terminskontrakt eller CFD:er för råvaror vilket gör att det blir svårt att aktivt handla med råvaror hos Avanza. Det finns dock betydligt enklare sätt för råvaruhandel för svenska handlare och detta är CFD:er (mer om hur dessa fungerar nedan) som erbjuds hos speciella CFD-mäklare.

Vi rekommenderar AvaTrade för deras stora utbud av CFD:er för råvaror som innehåller allt från olja, guld, silver, naturgas, spannmål, kaffe och många fler. AvaTrade har också en licens från svenska finansinspektionen för handel med värdepapper vilket gör att din handel omfattas av ett omfattande svenskt regelverk. Andra fördelar inkluderar 24/7-handel, svensk kundtjänst, inga fasta handelsavgifter och funktioner för att korta råvaror. AvaTrade är i vårt tycke ett mycket bra alternativ till handel med råvaror Avanza. Klicka här för att läsa mer om AvaTrade.

Handla råvaror med CFD – ett praktiskt exempel

Säg att du vill handla med olja och du tror att priset skall gå upp. Istället för att handla med ett terminskontrakt där du behöver köpa minst 1000 fat olja på en gång kan du använda dig av CDF:er istället som har samma underliggande värdeökningar och minskningar som oljeterminer.

Du har 500 USD och handla med (detta exempel använder USD som valuta eftersom olja alltid prissätts i USD). Om du hade köpt fysisk olja hade detta kapital endast räckt till drygt 7 fat om kursen för olja hade varit 72 USD per fat. Med en CFD kan du utnyttja CFD-mäklarens hävstång för att få tillgång till större oljepositioner och med olja är detta 10 gånger ditt eget kapital. Så med 500 USD hade du kunnat ta en position på drygt 70 fat till ett värde av 500 USD.

Kursen går nu upp som du trodde och priset på olja går upp till 73,8 USD. Om du väljer att avsluta din CFD-position vid detta läget hade du gjort en vinst på 126 USD (73,8 – 72 USD x 70) till skillnad från fysisk olja för samma kapital där vinsten hade varit 12,6 USD (73,8 – 72 USD x 7). Din vinst har alltså tiodubblats i detta exemplet med hjälp av att använda CFD.

Vad är skillnaden mellan CFD-handel och handla med råvaror Avanza?

Det finns flera skillnader med CFD-handel av råvaror och köp av värdepapper där råvaror används som handelsunderlag (dessa fanns tidigare på Avanza som terminer men dessa har nu tagits bort). Den främsta skillnaden är volym och lättåtkomlighet; med CFD:er behöver du inte handla med stora volymer av råvaror (det räcker oftast med en-två måttsatser så som ett fat eller ett hekto) och du kan via CFD komma åt alla de största råvarorna i ett konto som går att öppna på bara några minuter.

Att handla med råvaror avanza genom köp av värdepapper där råvaror används som handelsunderlag är dock inte lika lätt i vår uppfattning. Dessa instrument är oftast prissatt i större volymer och kräver mycket research för att förstå hur de fungerar. De fasta avgifterna är också högre än råvaruhandel via CFD.

Är CFD-handel med råvaror rätt för mig?

Om du endast är intresserad av att spekulera i råvarupriser och inte äga och förvalta råvaror är CFD:er i särklass det enklaste sättet för råvaruhandel. Så länge du förstår grundkonceptet med CFD:er så är inlärningkurvan inte särskilt lång eller svår och du kan börja handla snabbt. Är du van vid Avanza-plattformen kanske detta känns obekant med är du seriös med din råvaruhandel så bör detta bara en mindre anledning när du tar ställning för om du skall handla med CFD eller handla med råvaror avanza.

Vi hoppas att vår artikel om handel med råvaror avanza har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med demokonto:

AvaTrade – Vinnare i vårt mäklartest 2019 – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

Share

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Användarvillkor

För att använda CFDHandelSverige.se ber vi dig noga läsa igen och godkänna följande användarvillkor:

Riskvarning: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att CFD:er är komplexa instrument och innebär en stor risk att snabbt förlora pengar på grund av hävstångseffekten. 76.2% av handelns individuella investerarkonton förlorar pengar när de handlar CFD:er med någon av våra mäklarpartners. Du bör överväga om du förstår hur CFD:er fungerar och om du har råd att ta den höga risken att förlora dina pengar.

Ansvarsfrihet: Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information, detaljer, bilder, grafik och artikelförfattarnas åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se är inte finansiell rådgivning utan generell information om CFD. Du bör alltid noggrant överväga och metoder och förhållningssätt till CFD som presenteras i våra artiklar passar just dig och din riskprofil. CFDHandelSverige.se kan inte hållas juridiskt ansvariga för eventuella förluster och skador som eventuellt kan uppstå genom att förlita sig på information eller åsikter som presenteras på CFDHandelSverige.se. Jag som användare av CFDHandelSverige.se är införstådd med att information som finns på CFDHandelSverige.se är inte uppdaterad varje dag och kan i vissa tillfällen inte vara korrekt.