Lektion 1 – Vad är CFD handel? Vi förklarar på ett enkelt sätt

Du kan ske har frågat dig vad är CFD handel är för nåt? Contract for difference (CFD) är en allmänt erkänd derivatprodukt som härleder sitt pris från den underliggande finansiella instrumentet som handlas, exempelvis aktier, index, valutapar eller råvaror. Om du till exempel vill handla med aktier från SKF (OMX: SKF) och den nuvarande SKF-kursen var 189 kr skulle en CFD-handel med samma aktie också 189kr.

CFD på SKF kommer att försöka spegla prestanda för den underliggande aktien hela tiden och därför liknar CFD handelns normala förhållanden med den stora skillnaden att du endast behöver en del av värdet av positionen som kontantinsats. Det finns några andra subtila skillnader med CFD som hävstångseffekt och alla som vill köpa och sälja denna produkt borde definitivt överväga riskerna med CFD-handel.

Vad är CFD handel för nybörjare?

Det är en bra fråga om du ska handla CFD om du är nybörjare. Nyckeln till någon finansiell produkt är att se till att du har en grundlig förståelse för vad som är inblandat innan du börjar handla.

Så du måste veta vad en CFD är, vilken risk som är förknippad och vilka fördelar CFD har och därefter ta ett beslut om du vill handla med dem. Med en grundlig förståelse av vad CFD-handel handlar om kan du då bestämma om produkten är för dig. Vår gratis CFD-kurs kan hjälpa dig att med just dessa aspekter.

Varför inte kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Förstå relationerna mellan CFD-handel, aktiemarknaden och din CFD-mäklare
En relaterad skillnad mellan handel med CFD: er och investering i aktier är att det med CFD-handel är möjligt att göra vinst om priserna sjunker. Du kan till exempel handla med ett S&P 500-indexavtal när indexet sjunker från 1000 till 900. Du tjänar pengar och din investering faller med.

Det finns många saker du bör tänka på när du väljer en CFD-mäklare online, t.ex. transaktionsavgifterna de har, olika CFD-kontrakt som erbjuds och naturligtvis själva plattformen inklusive användbarhet, mobilappar och hur lätt det är att sätta in på CFD-mäklare online. CFD-mäklare tävlar alltid för dig som handlare och genom att undersöka plattformarna kommer du att se till att du fattar rätt beslut om vilken CFD-mäklare du ska välja. När du valt rätt mäklare bör du ha kunnat svara på vad är cfd handel.

Medan människor traditionellt betraktade CFD-handel (Contract for Difference) som en mycket spekulativ handelsform, inser många nu att den här formen av handel tar fart med många investerare som ser högre avkastning på sina investeringar. En av de många fördelarna med CFD-handel är att den är lättillgänglig via internet, och för många säkerställer detta att de verkligen kommer att ha en bra handelsplattform som svarar på frågan “vad är cfd handel” för mig som handlare.

Innan du bestämmer dig för en CFD-mäklare online är det tillrådligt att titta runt för att se om några mäklare tar ut för höga avgifter, och naturligtvis samla en lista över kontrakt som erbjuder lägsta räntesats. CFD-mäklare tävlar med varandra hela tiden för ditt företag – det är viktigt för att din handel ska bli framgångsrik att den mäklare som du bestämmer dig för att öppna ett CFD-konto med inte debiterar för högt belopp.

Det finns många mäklare som deltar i denna praxis och det är ganska viktigt att den CFD-mäklare som du anförtror ditt kontokonto förstår att du inte kommer att hålla tillbaka dina pengar om du inte behöver använda den för handelsändamål. Eftersom kontrakten kan slås in under en viss tidsperiod är det viktigt att hitta en mäklare som är flexibel med kontraktstiden.

Den perfekta mäklaren kommer också att ha ett system för hur de överför pengar till ditt CFD-konto bland annat varje månad men det är inte den enda faktorn att tänka på. Den andra faktorn är hur lätt det är att finansiera ditt CFD-konto.

Mäklaren du bestämmer dig för att handla med spelar också roll eftersom några av de större, mer etablerade mäklarna kommer att erbjuda mer hävstång än de mindre mäklarna. Se till att alla CFD-mäklare du väljer att gå med regleras av relevanta myndigheter och även av CFD-mäklare etiska standarder. I Sverige till exempel krävs mäklarlicens för CFD-handel för att följa de lagstadgade principerna för kapitalmarknaden. Många offshore-mäklare är reglerade och är skyldiga att följa dem. Detta säkerställer att transaktionen går igenom utan problem. Det är alltid bättre att hantera en reglerad mäklare än en som är oreglerad, så se till att du gör din due diligence när du väljer den bästa CFD-mäklaren online .

Vi hoppas att vår artikel om vad är CFD handel har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share