Varför valet av CFD-mäklare påverkar din lönsamhet

Det kan på ytan vara en utmaning att jämföra CFD-mäklare i och med att deras affärsmodell ser rätt lika ut men faktum är att valet av mäklare har en direkt påverkan på din handels lönsamhet. Kanske du precis börjat eller fundera på att handla med CFD och väljer en mäklare för första gången eller är du en mer erfaren CFD-handlare men funderar på att byta plattform på grund av missnöje med din nuvarande CFD-mäklare. Situationerna kanske är annorlunda men grundförutsättningarna för lönsam handel är precis samma. I denna artikel tittar vi precis på detta; vilka egenskaper av CFD-mäklare som ger goda handelserfarenheter och där igenom ökad lönsamhet.

Dag-in-och-dag-ut-känslan

Det kanske känns som ett självklart faktum men än så viktigt att poängtera – den CFD-plattform du väljer kommer du tillbringa mycket tid på, kanske varje dag om du handlar aktivt. Så om du trivs med CFD-mäklaren i fråga (antagligen på grund av ett flertal anledningar som nämns nedan) kommer du ta fler och rätta handelsbeslut som i långa loppet kommer att bringa in fler lönsamma trades.

Låt mig ta ett praktiskt exempel. När jag började handla CFD back-in-the-day 2007 valde jag att sätta igång med Plus500 som på den tiden var en av de få CFD-mäklarna på marknaden som erbjöd plattform på svenska. Jag började långsamt med min handel men volymen av trades ökade i jämn takt. Plattformen var helt OK (trodde jag då i alla fall) och visst gjorde jag en hel del lönsamma trades (och givetvis en hel del olönsamma också). Efter några år kom jag dock på två problem; 1. Att behöva koppla upp sig till en webbplattform hela tiden innebar att jag spenderade för mycket tid på att navigera runt denna för att trada (den var inte helt logisk i sin natur nämligen) och 2. handelsnyheter och analyser fanns inte direkt i plattformen så jag var tvungen att hitta dess på andra sidor (läs googling).

Skilling plattform

Skilling webbplattform

plus500 app

Plus500s webbplattform

Så jag började efterforska andra CFD-mäklare och hittade tillslut Skilling och gud vilken skillnad. För det första fick jag tillgång till deras handelsplattform som jag kunde ladda ner som software (finns för övrigt i browser nu också) som gjorde att jag kunde börja trada direkt när jag satte mig framför datorn och dessutom var den fullsmockad med bra handelsnyheter och analyser som inspirerade många bra trades.

Avgifter

De flesta CFD-mäklare har rätt lika erbjudande vad det gäller spreads och PIPs och valet var CFD-mäklare med tanke på dessa kommer antagligen inte göra så stor skillnad på din handels lönsamhet. Vad som dock kommer göra stor skillnad är ”över-natten-räntan” som CFD-mäklare tar ut när du håller handel med hävstång öppen tills nästa dag eller längre. Min handelsstrategi bygger till mycket på halvlånga trades vilket innebär att jag höll dessa öppna i 1-3 dagar i snitt. I och med detta behövde jag hålla trades öppna ”över-natten” och där kickar dessa räntekostnader in.

Mobilapp för handel

Om du är som jag så sitter du nog inte hela tiden vid din datorskärm men vill säkert trada ändå när du på flygplatsen eller i tunnelbanan. Enkelheten i CFD-mäklarens mobilapp blir då helt avgörande. Bara för jämförelses skulle har jag lagt in bilder på apparna som jag har provat:

Som du kan se finns det en hel del stora skillnader både när det gäller direkt handel men även också access till diagram, handelsnyheter och analyser på språng. Varje CFD-mäklare har valt olika typer av navigering och interfacedesign men ytterst kommer det ner i hur lätt den är att använda, desto lättare att använda desto mer kan du trada och logiskt sätt också öka sannolikheten för lönsam handel.

Jag han inte räkna på min hand hur många gånger jag ville lägga in en snabb trade i precis det ögonblicket som hade gjort den lönsam och så har app-jäkeln lagt av. Mycket frustrerande (dock har detta bara hänt två gånger de sista fyra åren med AvaTrades app)!

Insättningar och uttag

Sist men inte minst kommer ett praktiskt tips som många glömmer bort att titta på när de väljer mäklare nämligen snabbheten och enkelheten i att sätta in och ta ut pengar från sitt handelskonto. Varför är detta viktigt? Jo, du vill inte sitta med ett tomt eller lågt konto precis när din handelsmöjlighet uppenbarar sig. Samtidigt så vill du säkert kunna få snabb tillgång till ditt kapital om något oförutsett inträffar privat. För insättningar så rekommenderar dig att skaffa en onlineplånbok (som exempelvis Skill) som har snabb transfer mot ditt vanliga bankkonto, gärna på några timmar. Med pengarna väl på Skrill kan du mycket lättare funda ditt tradingkonto, detta jämfört med att flytta pengarna direkt via bank.

Jag hoppas denna artikel har varit hjälpsam och som vanligt, kommentera gärna nedan med dina synpunkter och kommenterar. Desto mer vi delar med oss, desto bättre blir handeln för alla!

Share