etf

ETF | Handla börshandlade fonder/ETF:er med hävstång (2021)

ETF är en förkortning på engelska för Exchange Traded Fund som på svenska betyder börshandlad fond.

Namnet reflekterar investeringsproduktens karaktär: en ETF är en fond som handlas på börsen likt vanliga aktier och följer utvecklingen av en underliggande tillgång.

ETF:er – en möjlighet att diversifiera

Traditionellt har ETF:er varit kopplade till ett specifikt aktieindex.

Men med behovet av diversifiering hos investerare har intresset för att positionera sig i börshandlade fonder kopplade andra tillgång drivit utveckligen av en rad andra ETF:er.

Idag kan man handla med ETF:er som är kopplade till en rad andra tillgångar från en industri/sektor, nationell marknad,valuta eller råvara.

ETF:er  – bra alternativ för daytrading

Till skillnad från aktiefonder vars pris fastställs vid börsdagens slut, följer en ETF den underliggande tillgången under hela dagen och kan således även köpas och säljas under dagens gång.

Detta gör ETF:er till ett fördelaktigt alternativ för daytrading 

Amerikanska, kanadensiska och svenska ETF:er

ETF:er introducerades 1993 och dess popularitet har sedan dess ökat explosionsartat. Det är främst i USA om ETF:er är populärt. Ofta är det finansinstitut i USA som står bakom ETF:er.

Även i Sverige har fler och fler privatpersoner visat ett intresse i ETF:er. Men i början av 2018 förändrades situationen.

De nya EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products) trädde i kraft.

Detta förorsakade att de etablerade europeiska mäklare inte kunde fortsätta att erbjuda amerikanska och kanadensiska ETF:er eftersom utförarna inte uppfyllde Europeiska Unionens transparenskrav.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

AvaTrade – en ledande CFD-mäklare – Stort utbud av ETF:er – Klicka här för att läsa mer

Att handla ETF:er med CFD

Den som idag är intresserad av att handla med ETF:er, vare sig det rör sig om amerikanska och kanadensiska, eller om ETF:er från Tyskland eller något annat land, så erbjuder ett flertal CFD-mäklare handel med ETF:er via CFD-kontrakt.

Detta innebär att man istället handlar med en CFD som är kopplad till en ETF och fördelarna med detta är flera.

  • CFD-mäklarna erbjuder handel en stor mängd av olika ETF:er, inklusive kanadensiska och amerikanska.
  • Den som handlar CFD:er för ETF:er kan utnyttja hävstång för sin handel. Detta innebär mer flexibilitet och möjligheten att spekulera i ETF:er för ett mycket större belopp än som deponerats på handelskontot.

Mäklare för handel med ETF

AvaTrade är ett bra exempel på en ledande CFD-mäklare som erbjuder hävstång för en mängd ETF:er. AvaTrade erbjuder upp till 20:1 I hävstång för sina ETF-CFD:er och med ett säkerhetskrav på bara 5%.

Klicka här för att läsa mer om AvaTrade

Detta innebär att om du vill positionera dig i en ETF värderad till $2500USD så krävs det bara att du investerar 5% av summan, dvs $125USD. Resten är en hävstång som AvaTrade erbjuder.

Vi hoppas att vår artikel om ETF har gett dig den information du behövde.

Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med EFT:er.

I nuläget är AvaTrade den bästa CFD-mäklaren för handel med ETF:er. Klicka här för att läsa mer om AvaTrade

Share