etf

ETF – vad är de och hur kan man handla med dem?

ETF

ETF är en förkortning på engelska för Exchange Traded Fund som på svenska betyder börshandlad fond. Namnet reflekterar investeringsproduktens karaktär: En ETF är en fond som handlas på börsen likt vanliga aktier och följer utvecklingen av en underliggande tillgång. Traditionellt har ETF:er varit kopplade till ett specifikt aktieindex. Men med det ökade behovet hos investerare att positionera sig i en börshandlad fond kopplad till en mer diversifierad tillgång utvecklades ETF:er som kopplade till en rad andra tillgångar som tex  en specifik industri/sektor, nationell marknad,valuta eller råvara.

Till skillnad från aktiefonder vars pris fastställs vid börsdagens slut, följer en ETF den underliggande tillgången under hela dagen och kan således även köpas och säljas under dagens gång. Detta gör ETF:er till ett fördelaktigt alternativ för daytrading 

ETF:er introducerades 1993 och dess popularitet har sedan dess ökat explosionsartat. Det är främst i USA om ETF:er är populärt. Ofta är det även finansinstitut i USA som står bakom ETF:er. Även i Sverige har fler och fler privatpersoner visat ett intresse i ETF:er. Men i början av 2018 förändrades situationen. De nya EU-direktiven MiFID II (Markets in Financial Instruments Directive) och PRIIPs (Packaged Retail Investment and Insurance Products) trädde i kraft och förorsakade att de etablerade europeiska mäklare inte kunde fortsätta att erbjuda amerikanska och kanadensiska ETF:er då utförarna inte uppfyllde Europeiska Unionens krav på transparens.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

XM – Fullservicemäklare med låga avgifter – Klicka här för att läsa mer

Den som idag är intresserad av att handla med ETF:er, vare sig det rör sig om amerikanska och kanadensiska, eller om ETF:er från Tyskland eller något annat land, så erbjuder ett flertal CFD-mäklare handel med ETF:er via deras CFD:er. Detta innebär att man istället handlar med en CFD som är kopplad till en ETF och fördelarna med detta är flera.

1. CFD-mäklarna erbjuder handel en stor mängd av olika ETF:er, inklusive kanadensiska och amerikanska.
2. Den som handlar CFD:er för ETF:er kan utnyttja hävstång för sin handel. Detta innebär mer flexibilitet och möjligheten att spekulera iI ETF:er för ett mycket större belopp än som deponerats på handelskontot. AvaTrade är ett bra exempel på en ledande CFD-mäklare som erbjuder hävstång för en mängd ETF:er.

AvaTrade erbjuder upp till 20:1 I hävstång för sina ETF-CFD:er och med ett säkerhetskrav på bara 5%.
Detta innebär att om du vill positionera dig i en ETF värderad till $2500USD så krävs det bara att du investerar 5% av summan, dvs $125USD. Resten är en hävstång som AvaTrade erbjuder.

Vi hoppas att vår artikel om ETF har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med EFT:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share