Introduktion till CFD-handel

En CFD (Contract for Differance) är ett handlingsbart instrument som speglar rörelserna för den underliggande tillgången som handlas med en CFD. Med CFD kan du handla utan att äga den underliggande tillgången i exempelvis aktier från hela världen, råvaror som olja och guld, indexhandel som exempelvis Stockholmsbörsen eller valutapar som exempelvis SEK vs. USD. CFD-handel möjliggör att vinster eller förluster uppnås när den underliggande tillgången rör sig i förhållande till det ställda värdet på det underliggande finansiella instrumentet men den faktiska underliggande tillgången ägas aldrig. I huvudsak är det en CFD-handel ett kontrakt mellan handlaren och CFD-mäklaren. Att handla med CFD har flera stora fördelar (som vi berör nedan) och dessa fördelar har ökat populariteten för denna typ av handel under de senaste åren.

Hur en CFD fungerar

Om en position har ett köppris på 252,60 kronor och 100 aktier är inköpta till detta pris är kostnaden för transaktionen 25 260 kronor. Med en traditionell mäklare med en 50% marginal skulle handeln kräva ett kontantutlägg på 12 630 kr från handlaren. Med en CFD-mäklare behövs ofta bara en 5% marginal så denna handel kan skrivas in för ett kontantutlägg på endast 1 263 kronor.

Det bör noteras att när en CFD-handel är inmatad kommer positionen att visa en förlust som motsvarar spridningens storlek. Så om spridningen är 5 procent med CFD-mäklaren måste beståndet uppskatta 5 procent för att positionen ska ligga på ett bra pris. Om du ägde beståndet direkt skulle du få en 5-procents vinst men du skulle ha betalat en provision och ha en större kapitalutlägg. Här ligger avvägningen.

Om det underliggande beståndet skulle fortsätta att öka och beståndet uppnådde ett budpris på 257,60 kronor kan det ägda beståndet säljas för en vinst på 500 kr eller 50 kr / 1263 kr = 3,95%. Vid den punkten ligger den underligganden aktien på 257,60 kronor kan CFD-budpriset endast vara 257,40 kronor. Eftersom handlaren måste lämna CFD-handeln till köppriset och spridningen i CFD:en sannolikt är större än den är på aktiekursen kommer sannolikt några få procent i vinst göra slag i saken. Därför är CFD-vinsten en uppskattad 480 kr eller 480 kr / 1263 = 38% avkastning på investeringen. CFD kan också kräva att handlaren ska köpa till ett högre initialpris till exempel 252,80 kronor. Ändå är 460 kronor till 480 kr en reell vinst från CFD där som 500 kr vinsten från att äga beståndet inte står för provision eller andra avgifter. I det här fallet är det sannolikt att CFD lägger mer pengar i handlarens ficka.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

 

Fördelar med CFD-handel:
Högre hävstångseffekt

CFD har en mycket högre hävstångseffekt än traditionell handel med hävstångseffekter på CFD-marknaden med så lite som 2% i marginalbehov. Beroende på den underliggande tillgången (aktier till exempel) kan marginalkraven öka upp till 20%. Lägre marginalkrav innebär mindre kapitalinsats för en CFD-handlare vilket i sin tur innebär större potentiella avkastningar med mindre insatt kapital. Ökad hävstångseffekt kan dock också förstora förluster precis på samma sätt som vinsterna kan öka med mindre kapitalbehov.

Global marknadsmöjligheter från en plattform

De flesta CFD-mäklare erbjuder produkter på alla världens största marknader. Det innebär att CFD-handlare enkelt kan handla med vilken marknad som helst medans just den marknaden är öppen i mäklarnas plattform.

Marknaderna har regler som förbjuder korthandel (sälja när marknaden går ner) vid vissa tillfällen och kan kräva att handlaren låser positionen före korthandel eller har olika marginalkrav för korthandel i motsats till gå långt på positionen (köpa när marknaden stiger). CFD-marknaden har vanligtvis inte korta försäljningsregler. Ett instrument kan kortas när som helst och eftersom det inte finns något ägande av den faktiska underliggande tillgången finns ingen upplåningskostnad.

Professionell handel utan avgifter

CFD-mäklare erbjuder många liknande ordertyper som traditionella mäklare också har. Dessa inkluderar stopp, gränser och kontingentbeställningar som “One Cancels the Other” och “If Done”. Vissa mäklare erbjuder även garanterade stopp och mäklare som garanterar stopp tar oftast ut en avgift för denna tjänst

Mycket få, om några, avgifter debiteras för handel med CFD. Många mäklare tar inte ut några provisioner eller avgifter av något slag för att handla in eller ut på den valda marknaden. Snarare tjänar mäklaren pengar genom att få handlaren att betala för spridningen (eller speads på engelska). För att köpa måste en handlaren betala köppriset och att för sälja / korta måste handlaren ta säljpriset. Beroende på volatiliteten hos den underliggande tillgången kan denna spridning vara liten eller stor men det är nästan alltid en fast spridning.

Krav för daghandel (day trading)

Vissa mäklare sätter krav på minsta nödvändiga kapital för daghandel eller sätter gränser för hur mycket daghandel som kan göras inom vissa konton. CFD-handel är inte bunden av dessa restriktioner och handlaren kan handla under dagen precis som de vill och konton kan ofta öppnas för så lite som 1000 kr för daghandel.

Olika handelsalternativ

Det finns aktie-, index-, valuta- och råvaror att handla med inom CFD. Således kan handlare av många olika finansiella instrument kan titta på CFD som ett alternativ.

Nackdelarna

Medan CFD verkar attraktivt finns det också några potentiella fallgropar. En av dessa är att handlaren måste betala spridningen på poster och utgångar elimineras möjligheten att dra nytta av små drag. Spridningen kommer också att minska vinstaffären med en liten summa (över den aktuella aktien) och öka förlusterna med en liten summa (över aktiekursen). Så medan aktierna exponerar handlaren för avgifter, mer reglering, provisioner och högre kapitalkrav, har CFD-marknaden sin egen möjlighet att trimma handlarens vinster genom större spridningar.

CFD-mäklares trovärdighet bygger på rykte, livslängd och ekonomisk ställning. Det finns många fantastiska CFD-mäklare, men det är viktigt att precis som andra handelsbeslut undersöka vilken mäklare att handla med och vilken som bäst uppfyller dina handelsbehov.

Sammanfattning

Fördelar med CFD-handel inkluderar lägre marginalkrav, enkel tillgång till globala marknader, korta eller dagliga handelsregler och lite eller inga avgifter. Hög hävstång förstorar förluster när de uppstår och det är kostsamt att kontinuerligt betala en spridning för att gå in och lämna positioner när stora prisrörelser inte uppstår. CFD är ett utmärkt alternativ för vissa typer av affärer eller handlare, som kort- och långsiktiga investerare, men varje enskild handlare måste väga kostnaderna och fördelarna och fortsätta enligt vad som bäst fungerar inom sin egen handelsplan.

Vi hoppas att vår artikel om CFD har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share