Day trading CFD med DMA – allt du behöver veta innan du handlar

Här hittar du råd för day trading CFD med DMA.

  1. Direkt marknadstillträde eller DMA används för att beskriva en typ av day trading CFD som blir alltmer populär i Europa, ofta kallad DMA CFD.

   Med DMA day trading CFD handlas dina orderbeställningar omedelbart till den underliggande derivatet utan någon återförsäljarintervention vilket innebär att beställningarna grnomförs transparent och utan åternoteringar. Detta beror på att en direkt marknadsadministratör (DMA) tillåter en kund att utföra handel direkt på den underliggande marknaden, till exempel aktiemarkanad, så alla affärer är säkrade 100 procent.

  2. Med DMA CFD kan handlare delta i marknadsdjupet på den underliggande beståndet

   CFD utfärdas genom att ansluta sig till bud- eller säljkön samt marknadens öppna och stängande auktionsfaser. Detta beror på att direkt marknadsåtkomst tillåter handlare att beställa en aktieandel där så önskas, även inom spridningen, medan en handel utan DMA endast kan köpa en aktie till anbudspriset. I detta avseende erbjuder CFD:er direkt tillgång till marknadens alla fördelar med att köpa och sälja konventionella värdepapper med den extra fördelen av hävstångseffekt som kommer med marginalhandel.

Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

 1. När man köper och säljer DMA CFD, daytradern sägs vara prisavgöraren eftersom de har möjlighet att påverka orderboken.

  Så snart orderingången inkommer, kommer dessa att återspeglas på börsen och kan påverka priset på det derivat som CFD baseras på.

 2. DMA CFD-handlare får tillgång till bättre handelspriser.

  En nackdel med CFDs med direkt marknadstillträde är dock att garanterade stoppförlustorder inte är möjliga. Vissa DMA-handlare använder sig av alternativ för att hantera deras exponering men dessa är i allmänhet endast anpassade till avancerade handlare. Dessutom är DMA-handel endast möjlig för aktier. Om du vill handla forex, index eller råvaror kan deta ej göras genom FMA. DMA-leverantörer erbjuder sålunda ett smalare sortiment av produkter och har svårt att konkurrera med de brett utbud av, men är lämpliga för starkt kapitaliserade handlare som vill utföra sina egna affärer på den underliggande marknaden.

 3. När du handlar via DMA-åtkomst kan du prenumerera på valutamarknadsdata för en nominell månadsavgift.

  När du prenumererat får du tillgång till realtidsnoteringar och marknadsdjup, så att du kan kontrollera antalet köpare och säljare på olika prisnivåer och delta i orderkönerna, vilket hjälper dig att optimera din daytrading.

 4. CFA, eller Contract for Difference med hjälp av en DMA-modell (Direct Market Access) passar bäst för daytrading som gör att erbjudanden snabbt kan utnyttjas av små prisförändringar.

   

CFD är det mest ultimata sättet att daytrada i vårt tycke eftersom du får tillgång till så mycket mer flexibilitet att genererar avkastning från dagens öppnande till dagens stängning. Oavsett om har DMA-anslutning eller inte så kan du använda hävstångseffekten som är inbyggt i ditt CFD-konto för att minska din kapitalbindning i en och samma trade vilket möjliggör att du kan öppna fler positioner samtidigt.

Dessutom så får du tillgång till länge öppettider för marknader när du använder CFD som ett mekanism för att daytrading; oftast så hålls CFD-marknaderna öppna bortom de vanliga börstiderna och i och med att du har tillgång till fler världsmarknader kan utnyttja tidsskillnader mot svensk tid mot exempelvis amerikanska och asiatiska börser för att förlänga ditt handelsutrymme.

I sin natur handlar day trading om att skapar fler trades än om man skulle ha ett längre investeringsperspektiv. Desto fler positioner som görs, desto viktigare blir den avgift (eller courtage) som tas ut vid varje trade. Eftersom handel med CFD där positioner endast hålls öppna under handelsdagen oftast inte har några fasta avgifter, blir detta handelssätt ett bättre alternativ än vanliga handelsdepåer som tar fasta avgifter (som exempelvis Avanza eller Nordnet gör).

DMA access är viktigt för det gör att en daytrader som handlar med CFD kan på ett lättare sätt få tillgång till bättre köp- och säljpris, precis som organisatoriska investerare kan få tillgång till genom sina system. Mekanismen för DMA finns hos de flesta CFD-mäklare och även fast det kanske inte annonseras kraftigt när man skaffar ett konto kan man alltid fråga om dess tillgänglighet i plattformen man väljer.

Vi hoppas att vår artikel om day tradig CFD har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share