Känslor och CFD-handel

Lär dig hantera dina känslor under CFD-handel:

 1. Ett av de största misstagen som du kan göra som handlare är att tillåta mänsklig natur att ta över din beslutsprocess. Det är mänsklig natur att inte vilja erkänna att du har fel så istället för att skära dina förluster och löna vinsterna, kommer du om du inte är försiktig sluta skära dina vinster tidigt.
 2. Akta dig för din primära fiende, dig själv! Om du inte är försiktig kan du vara din egen värsta fiende. Om du börjar bli för upphetsad, akta dig! Som spänning skymmer din dom börjar det påverka dina beslut och öka handelsriskerna dramatiskt i processen. Allt går tillbaka till att “rädda dig från dig själv” och förmågan att ärligt förstå din egen förmåga genom felaktig psykologi kan helt och hållet förstöra allt du har arbetat väldigt hårt för att bygga upp… glöm aldrig den olyckliga makt som alltid ligger inom dig själv!
 3. Enligt min mening misslyckas de flesta aktiehandlare eftersom de är för emotionella och irrationella. Känn igen de känslor som går över ditt huvud, speciellt efter en förlorad trade.
 4. Redo att börja handla med CFD? Vi rekommenderar följande CFD-mäklare för handel på svenska:Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa merCapital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer
 5. Det är verkligen väldigt svårt att agera på tålamod och disciplin när man är emotionellt relaterad till dina egna tjänade pengar snarare än andra människors eller “demosimulatorer”. Jag tycker att det i allmänhet är onaturligt att få förmågan att ta bort dina känslor från din egen ekonomi och det här är den största hindret för de flesta handlare särskilt när jag tänker på en förlust. Men du behöver verkligen lämna dina rädslor och känslor vid dörren, använd den kalla hårda logiken, och du kommer vara långt före alla andra in din handel.
 6. Rädsla orsakar ofta en näringsidkare att fatta felaktiga beslut. Så var inte en räddselbaserad CFD-handlare eller en girighetsbaserad day trader. Räddselbaserade handlare är rädda för att ta förluster som de saknar stora affärer. Girighetshandlare är i huvudsak spelare och kommer sannolikt att ignorera regler för penninghantering.
 7. Det finns några saker du kan göra för att undvika att bli gripen av känslor. De har en kortfattad enkel strategi, handel med låga handelsstorlekar, skriv ut dagliga diagram med en lista över vad du gjorde rätt och fel, hålla fast vid ett instrument / tidsram och behärska det, hålla sig till fasta handelstider och hålla statistik över din prestation.
 8. Marknadsankring är en annan psykologisk fälla som många nybörjare (och ibland, även erfarna) ofta faller i och en som kan kosta dem dyrt. Detta beskriver tendensen att fastna på en viss referenspunkt för att göra framtida bedömningar och aktiebeslut. Till exempel kan en handlare förankra en handel till en viss ingångsnivå för en aktie eftersom priset såg bra ut vid den tidpunkten. Ett exempel på detta skulle vara en handlare som efter att ha köpt en del som har gått ner till sin ingångspunkt som referenspunkt för att avsluta och tradern vägrar att ta förlusten och insisterar på att bryta jämnt. Risken är naturligtvis att du kanske tittar på ett position som aldrig vänder sig om och näringsidkaren slutar med öka sin förlust exponentiellt. Om detta kombineras med aggressiv marginalhandel kan det potentiellt leda till katastrof.
 9. Handel kan vara spännande och väldigt lönsamt och att sitta och vänta på handelskonfigurationer och möjligheter kan vara ganska tråkigt. Detta bäddar för att handlare utsätter sig för riskerna med impulshandel där du börjar känna att du måste vara på marknaden hela tiden och börja öppna och stänga CFD-affärer på en kontinuerlig basis. Detta är ännu mer farligt om du börjar öppna positionerna av slumpmässiga skäl i motsats till att följa din handelsplan.
 10. Vinnande affärer kan skapa känslor av elation och oövervinnlighet. Om du gör misstaget att låta dessa känslor ta över kommer oddsen för att du tar mycket risk eller göra dumma fel genom vårdslöshet öka. Faktum är att känslan att vara på marknaden hela tiden kan bli mycket stark, särskilt efter en rad framgångsrika affärer (överförtroendet tar över och du börjar känna lite som Nostradamus och försöka förutse marknadsförflyttningar i motsats till att följa befintliga).
 11. Impulshandel kan också vara ett problem efter flera förlorande affärer i rad eftersom du känner att du måste göra tillbaka de pengar du har förlorat och bevisa för dig själv att du är en bra handlare. Det här är en fara som kan leda till att du överträder när du försöker återställa förlusterna eller att “bli jämn” med marknaden. Jag kommer ihåg att när jag började överträffa eftersom jag hade förlorarna affärer så ville jag återta mina förluster så fort som möjligt. Detta är en fälla. Jag föll in i det med följden att det slutade med att äta av mina tidigare vinster. Det är självklart att handel med denna typ av tankegång är ett säkert sätt att förlora pengar på lång sikt. För att hjälpa dig att undvika impulshandel bör du ha en bra en handelsplan med tydliga ingångs- och utgångskriterier och eventuellt även en backtestad metod.
 12. Ett sätt att undvika att bli offer för att emotionellt sälja dina avsedda långsiktiga affärer är att införa några shorts som ett sätt att säkra mot eventuella svängningar. Jag har till exempel funnit att jag helst måste vara bekväm med en nedgång på 20% på mitt konto men emotionellt kan jag inte hantera så mycket. Jag brukar sälja några positioner som jag bör hålla på. För att förhindra en 20% drawdown och hålla kvar 15% (som jag bara är bekväm med) försöker jag: 1) Alltid hålla några shorts 2) Hålla en blandning av forexpar 3) Hålla en blandning av råvaror inklusive mjuka varor (mjuka råvaror tar sällan noteringar på aktiemarknaderna medan metaller och energier brukar följa positioner).
 13. Du tenderar att fatta bättre beslut om det finns lite tryck för att faktiskt tjäna pengar, det vill säga om du ignorerar vinster och förluster och helt enkelt koncentrerar dig på trading / investera kommer du sannolikt att göra bättre än om du är mer oroad över att tjäna pengar för att till exempel att leva av. Detta hänger samman med den nervösa energi som förloras för att oroa sig för beslutsfattandet och det är därför som system som tar ut känslorna ur handeln och fungerar bättre. Naturligtvis är det inte möjligt att skilja sig från verkligheten att behöva tjäna pengar när man måste leva av sin handel särskilt när det inte finns en livskraftig plan B. Sammansättning och penninghantering hjälper till här.
 14. Många investerare / handlare gillar att prata och skryta om sina bra affärer men det är när vi pratar om våra dåliga affärer att vi faktiskt lär oss hur mycket psykologi spelar en roll i handeln. Jag har haft (och ibland fortfarande har) min andel av stinkers men nu tvingar jag mig att hålla fast vid förluster som är ganska täta på den nuvarande marknaden och de flesta av mina handelsstorlekar tenderar att vara relativt små (50 000 kr eller mindre).

Vi hoppas att vår artikel om CFD och känslor har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial för att läsa mer om hur du kan handla med CFD:er:

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2020 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer

Capital.com – Stort utbud, plattform på svenska och AI-trading-algoritm – Klicka här för att läsa mer

Share