Riskhantering för CFD trading – Hantera din risk | CFD Handel Sverige

Oavsett om man handlar med aktier eller valutor eller med något annat finansiellt instrument så är riskhantering av yttersta vikt.

Detta gäller när man handlar med CFD. I denna artikel presenterar vi nyttiga tips för riskhantering för CFD trading.

Risk med trading

Det finns ingen typ av handel som inte har någon riskfaktor – det är svårt att bedöma hur marknaden utvecklas. Flera faktorer påverkar den globala finansmarknanden som exempelvis svårförutsägbara geopolitiska händelser som plösligt utlösa kraftiga prisförändringar.

Genom god teknisk och grundläggande analys kan en trader göra en mer informerad bedömning av hur marknaden kommer att utvecklas men det räcker inte alltid.

Riskhantering av trading

Riskhantering är en term som beskriver metoder för att identifiera eventuella risker i en investeringsportfölj och åtgärder att begränsa dessa risker.

Risk inom trading utgörs av chansen att en öppen position inte ger önskat resultat och kan resultera i begränsad avkastning, negativ avkastning eller till och med förluster som överstiger den initiala insatsen.

Därför är det viktigt att traders vidtar åtgärder och har en strategi för att minimera dessa risker.

Disciplin och tålamod är två karaktärsdrag som framförhålls som viktiga när det gäller riskhantering – det tar tid att komma igång med trading och man ska inte nödvändigtvis förvänta sig att gå med vinst direkt.

Men det är inte allt. När det gäller CFD trading finns det ett flertal metoder att uppnå riskhantering.

Minska risken för din CFD trading

Det finns ett par olika metoder för att minska riskerna när man handlar med CFD. Några exempel på vanliga metoder är följande.

 • Börja med CFD trading i ett demo-konto:
  De flesta CFD-mäklare erbjuder traders möjligheten till trading med fiktiva medel i ett demo-konto. Ett utmärkt sätt att komma igång och prova på CFD trading utan någon risk.
 • Stopp- eller limitordrar:
  Använd stopp- eller limitordrar – dessa verktyg stänger automatiskt öppna positioner på vissa nivåer som du bestämmer och som överensstämmer med ditt vinstmål eller förlusttak.
 • Hedging:
  Öppna en position i motsatt riktning mot en befintlig position.
 • Välj positioner med lägre risk:
  En del tillgångar är mer volatila än andra. Positionera dig försiktigt i dessa och glöm inte bort att den inbyggda hävstången i CFD förstorar inte bara potentiella vinster utan även förluster.
 • Diversifiera dina positioner:
  Positionera dig i flera olika tillgångar för att uppnå en riskspridning.

Vi hoppas att vår artikel om riskhantering för CFD har gett dig den information du behövde. Nästa naturliga steg är att kika in hos någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial och börja handla med ett demo-konto.

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share