Strategi, verktyg och taktik – 13 tips för framgångsrik CFD trading

CFD är ett komplicerat finansiellt instrument som erbjuder stora möjligheter.

Med hjälp av CFD-kontrakt kan man enkelt och snabbt spekulera i en rad olika tillgångar via en CFD-mäklare snarare än att behöva köpa tillgångarna direkt.

Förvisso är CFD trading idag ett väletablerat handelsalternativ.

Men CFD är också ett komplext finansiellt instrument och för att uppnå framgångsrik trading kan det vara en bra ide att först skapa sig en god förståelse om hur man handlar med CFD.

Om du har en bra handelsstrategi så är sannolikheten större att du kommer att uppnå en bra avkastning på trading.

För att framgångsrikt dra nytta av derivatinstrumentets alla fördelar så krävs det också disciplin, erfarenhet och tålamod.

För dig som är intresserad av CFD trading har vi satt samman en lista med strategier, tips och taktik som kan var bra att begrunda inför handeln med CFD.

Börja alltid med ett demo-konto

Innan du börjar med CFD trading på allvar så är det alltid bäst att prova på CFD trading i ett demo-konto med låtsaspengar/fiktiva pengar.

På så kan du testa handelsplattformen och även utöva din handelsstrategi. Att börja med ett demo-konto är det enda sättet att prova på CFD trading helt riskfritt.

Lär dig grundkoncepten inom CFD

Försäkra dig om att du känner till grundkoncepten med CFD, investering och spekulation. Läs på om hävstång (även känt som leverage), säkerhetsmarginal, finansieringsränta, spreads, och lär dig gunderna om olika handelsverktyg – främst olika ordertyper som stopp-loss, marknadsorder och limitorder.

Vi har samlat nyttig information om det viktigaste i våran CFD-kurs som består av en serie artiklar om allt ifrån ordertyper till hedging.

Specialisera dig på några få marknader och tillgångar

Det kan locka att handla på många olika marknader och i flera olika tillgångar för öka avkastningen.

Men denna strategi kan i verkligheten minskar dina chanser till framgång eftersom det är mycket svårt att följa alla marknader och alla tillgångskategorier.

Bestäm dig därför att fokusera på en eller ett par olika marknader och tillgångar då CFD trading kräver noggrann analys och planering.

Var medveten om att CFD-handel meför hög avkastning/risk

Oavsett hur erfaren du är med andra hävstångsprodukter så kan det vara bra att börja med CFD-trading i liten skala.

Att handla med en hävstångsprodukt som CFD har flera fördelar men det är viktigt att komma ihåg att hävstången är till din nackdel om kursen utvecklar sig i fel riktning.

Till stor del är risken idag begränsad eftersom EU har infört en rad direktiv via ESMA begränsar maxnivåerna för hävstång. Den idag är lägre än tidigare och detta för minska risken med CFD handel.

Använd dig av Stop Loss-order – ett grundläggande verktyg

För att begränsa en eventuell förlust är det rekommenderat att använda sig av en stopp loss-order.

En stopp loss-order är i själva verket en instruktion som lyder ”stäng positionen om priset landar på X kr”.

Med hjälp av att använda sig av en stopp loss-order slipper ha ständig koll på marknadspriserna.

Ordern fungerar som ett grundläggande verktyg som skyddar dig mot förluster, plus att du kan ändra den när som helst. Mer information om ordertyper inom CFD handel har vi samlat här.

Gör alltid dina egna analyser

Förlita dig först och främst på dina egna efterforskningar och analyser. Vänner och familj kanske framgångsrikt har investerat och delar med glädje med sig av deras senaste aktie-eller bitcoinklipp, och ofta med medföljande tips och taktik.

Men det betyder inte att du kommer att uppnå samma goda resultat. Skaffa dig därför alltid en egen bild av möjligheterna på finansmarknaden. Men det behöver inte betyda att man inte ska rådfråga, vilket leder oss till nästa punkt.

Det är aldrig fel att rådfråga

Alla började någon gång som nybörjare och lärde sig genom dyrköpta erfarenheter. Försök alltid att lära dig från andras misstag och tveka inte att rådfråga andra om du behöver hjälp.

Det finns ett flertal handelsplattformar som erbjuder en mängd av resurser med material som kan hjälpa dig att framgångsrikt handla med CFD.

Ju mer du tar till dig av andras erfarenheter – både positiva och negativa, och informationsmaterial, från din mäklare, samtidigt som du handlar försiktigt, ju mer kommer du att lära dig om framgångsrik trading – både praktiskt och teoretiskt.

Utarbeta en handelsstrategi

Innan du öppnar en position bör du ha en strategi i åtankarna.

Du bör bestäma dig för vid vilka nivåer som du ska stänga din position, både i bästa och sämsta scenarion.

Vad händer om CFD-kontraktet går upp med 5, 10 eller 20%? Vad händer om värdet på din position sjunker med lika mycket? Utarbeta en strategi för både positiva och negativa scenarion.

Begränsa dina förluster

Ett vanligt misstag är att binda sig till sina positioner – även om de utvecklas i fel riktning. Var därför inte rädd för att avyttra en position som utvecklas negativt för att begränsa din förlust.

Just därför är det viktigt att ha en strategi från första början där du bestämmer dig för vilka nivåer som gäller ifall din position utvecklar sig negativt.

Diversifiera dina innehav

CFD-mäklare erbjuder över 1000 olika tillgångar att spekulera i. Självklart så bör inte bara för den sakens skull positionera sig i överdrivet många tillgångar.

Men å andra sidan så bör man inte heller överpositionera sig i en eller ett fåtal tillgångar.

Därför bör man begrund att minska sin risk genom att diversifiera sina innehav i olika tillgångar.

Välj tillgångar med lägre volatilitet

En del tillgångar är mer volatila än andra. Positionera dig försiktigt i dessa och glöm inte bort att den inbyggda hävstången inte bara förstorar potentiella vinster utan även förluster när du handlar med CFD.

Konsekvent agerande

Att gå på magkänsla leder sällan till framgångsrik trading. Om magkänsla skulle fungera som en bra ledstjärna skulle trading vara baserat på tur då skulle trading först och främst fungera som en form av gambling.

Istället bör målsättningen vara att alltid att arbeta strategisk – identifera vad som fungerar och hålla sig till det.

Framgångsrika traders påpekar att konsekvent agerande är mycket viktigt. Likaså är grundläggande analyser av ditt eget handlande så försök att alltid följa marknaden och försök att förbättra dina resultat varje gång du handlar.

Välj en pålitlig CFD-mäklare

Att välja en pålitlig mäklare är avgörande för framgångsrisk trading.

Viktiga faktorer att tänka på när man väljer mäklare är dess handelsplattform, avgifter, mäklarens seriositet och handelsutbudet.

För att underlätta ditt beslut har vi testat alla välreommerade CFD-mäklare i vårt stora mäklartest som du kan läsa mer om genom att klicka här eller besök någon av de CFD-mäklare vi kan rekommendera för att ta del om del av deras utbildningmaterial och börja handla med ett demo-konto.

Skilling – Vinnare i vårt mäklartest 2021 – Handla snabbt med BankID och Swish – Klicka här för att läsa mer
IG – Störst i världen inom CFD-handel med mer än 17 000 tillgångar – Besök IG
eToro – Handla både med och utan hävstång och social handel med CopyTrade – Klicka här för att läsa mer

Share